Provincie Noord-Holland

Onderzoek handhaving milieuvoorschriften

22-3-2007

De provincie Noord-Holland doet mee aan een onderzoek van het Landelijk Overleg Milieuhandhaving naar de manier waarop provincies omgaan met overtredingen van milieuvoorschriften.

Sinds 2004 zouden vergelijkbare overtredingen overal in Nederland op dezelfde manier moeten worden aangepakt. Hierover zijn afspraken gemaakt. In de praktijk blijkt dat die afspraken lang niet altijd worden nagekomen. Het onderzoek is bedoeld om de verschillen boven tafel te krijgen.

In Noord-Holland nemen naast de provincie de gemeenten Uithoorn, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen en Ouder Amstel deel aan het project. Verder doen Friesland, Zuid-Holland en Limburg mee.

Ze leggen in de komende maanden vast welke overtredingen ze hebben gesignaleerd en hoe ze daartegen zijn opgetreden. Als ze afwijken van de officieel vastgelegde afspraken, moeten ze aangeven waarom dat gebeurt en in overleg treden met elkaar.

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt voor het verbeteren van de landelijke afspraken en het bevorderen van de samenwerking tussen de verschillende organisaties die zich bezig houden met de handhaving. Behalve de provincie zijn dat de gemeenten, de politie en het Openbaar Ministerie.
Het onderzoek is gestart op 1 maart 2007 en loopt door tot en met oktober. Eind dit jaar worden de resultaten verwacht.