Senternovem


Nieuws

22-03-2007 | Transformatie van (kantoor)gebouwen in Nederland

In Nederland staat een record aantal kantoorgebouwen leeg. Tegelijkertijd is er een grote vraag naar woningen. Door leegstaande kantoren om te bouwen naar woningen snijdt het mes aan twee kanten. Een ander groot voordeel is dat deze transformatie nieuwe impulsen biedt voor binnenstedelijke kantoorgebieden die leegstromen door de trek van bedrijven naar zichtlocaties langs stadsranden en snelwegen.

Meer functiemenging
Dankzij transformatie kan functiemenging worden gerealiseerd en een dynamisch woonmilieu ontstaan met een grote variatie aan leef- en werkstijlen. De afgelopen twee jaar is door de afdeling Real Estate & Housing van de Faculteit Bouwkunde aan de TU Delft hard gewerkt aan boek 'Transformatie van kantoorgebouwen, Thema's, actoren, instrumenten en projecten'.

Complete aanpak
Het boek start met een overzicht van relevante thema's en invalshoeken
- functioneel, technisch, cultureel, financieel, juridisch en organisatorisch - en een korte typering van de rol van de markt, de locatie, het gebouw en betrokken actoren. Vervolgens worden bijna 50 transformatieprojecten in beeld gebracht, ruim 30 in de vorm van foto's en enkele projectgegevens en 15 projecten meer gedetailleerd, van initiatief tot gebruik en beheer. Het deel 'Projecten' eindigt met een lijst van 300 transformatieprojecten in Nederland, waaronder ook scholen, kerken, pakhuizen en andere objecten. Per project wordt de locatie vermeld, de oude en nieuwe functie, de opdrachtgever, de ontwerper en het transformatiejaar.
Het tweede deel van het boek bestaat uit zestien beschouwingen over de markt van (potentiële) transformaties en de architectonische, emotionele, functionele, technische, juridische, financiële en procesmatige aspecten van transformatie. In het derde deel worden de rollen van diverse actoren besproken: de architect, de corporatie, beleggers, bewoners en overheden. In het vierde en laatste deel komen negen instrumenten aan bod die de kansen en risico's van transformatie van een leegstaand pand snel en efficiënt in kaart brengen. Meer informatie over dit boek is te vinden bij 010 publishers.