Gemeente Nijmegen

Waalbrugspeld voor Katrien Swertz

22/03/2007

Mevrouw C.P.M. Swertz (78) onderscheiden met de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Waalbrugspeld. Katrien Swertz zet zich sinds 1984 in als vrijwilligster voor Museum Het Valkhof.

Na haar pensionering als hoofdverpleegkundige in het Sint Radboudziekenhuis, startte Katrien Swertz als vrijwilligster bij het toenmalige Nijmeegs Museum De Commanderie van Sint Jan. Drie dagen per week werkte zij voor de zojuist opgerichte Stichting Vrienden van Museum De Commanderie van Sint Jan. Mede door haar toewijding kon de Vriendenvereniging tot bloei komen en een ledental van 1500 bereiken. Geleidelijk maakte Katrien Swertz zich een aantal museale taken eigen, vooral het beheer en het up-to-date houden van het Kunstenaarsarchief en het Archief Stad en Streek.

Het Kunstenaarsarchief is het documentatiebestand van beeldende kunstenaars die sinds 1945 werkzaam zijn in de provincie Gelderland. Het bestand omvat op dit moment informatie over enkele duizenden kunstenaars.
Het Archief Stad en Streek is het documentatiebestand over de stad Nijmegen en haar omgeving. Zeer veel informatie over o.a. bouwwerken en monumenten, zaken als verdwenen tramlijnen maar ook over markante personen uit de regio, is door Katrien Swertz verzameld en gerubriceerd.

Katrien Swertz heeft zich bij de verhuizing van de beide genoemde archieven van het Nijmeegs Museum De Commanderie van Sint Jan naar Museum Het Valkhof, in 1999, bijzonder verdienstelijk gemaakt. De verhuizing vormde de aanleiding de bestanden kritisch door te nemen en opnieuw te ordenen. Deze monnikenarbeid heeft zij op zich genomen en tot een goed einde gebracht. Daarna heeft zij zorg gedragen voor de verhuizing en herplaatsing van beide archieven in de leeszaal van het nieuwe museum.

Op donderdag 22 maart om 17.30 uur wordt de Zilveren Waalbrugspeld uitgereikt door loco-burgemeester Hans van Hooft bij het afscheid van Katrien Swertz als vrijwilligster bij Museum Het Valkhof. Dit vindt plaats in de leeszaal van het museum, Kelfkensbos 59 te Nijmegen.