Gemeente Winterswijk


Provinciale bijdragen voor Veeneslat Noord, Scholtengoed Het Vriezenhuis en molen De Bataaf

22 maart 2007

Winterswijk - Winterswijk krijgt bijna ¤ 2,5 miljoen euro voor de zogenoemde Regionale Uitvoerings Programma's, de RUP-gelden. Voor de opknapbeurt van bedrijventerrein Veeneslat Noord draagt de provincie ruim ¤ 1,7 miljoen bij. Scholtengoed Het Vriezenhuis en molen De Bataaf krijgen samen ¤ 735.000 voor restauratie. Voor de Achterhoek is er in totaal ruim ¤ 14 miljoen beschikbaar, een flinke verhoging ten opzichte van het jaar ervoor. Toen kwam er 'slechts' ¤ 656.000 naar de Achterhoek.

De provincie heeft ook al aangegeven welke projecten op de nominatie staan voor een bijdrage van RUP voor het jaar 2008. In Winterswijk zijn dat het Integraal plan voor behoud en restauratie van Scholtenboerderijen Winterswijk, de verplaatsing van bedrijventerrein Dennenoord en de uitbreiding van 't Hilgelo. Verder wordt er gewerkt aan een plan voor verbetering van de sociale veiligheid, de toegankelijkheid en de bereikbaarheid van de spoorlijn Winterswijk-Arnhem.

Wat is RUP?
Regionale Uitvoerings Programma's zijn projecten van de provincie Gelderland. De provincie probeert met deze programma's vaart te maken met de uitvoering van haar beleid en versneld de projecten uit te voeren. Dat doet de provincie al een aantal jaren. Voorbeelden van projecten zijn de aanleg van wegen, het opknappen van rijksmonumenten en bedrijfsterreinen, het opstellen van een sociale agenda voor regio en natuurontwikkeling. De regio's (zes in Gelderland) treden op namens de gemeenten. Er moeten namelijk regionale afwegingen worden gemaakt. De methodiek van RUP is nieuw en landelijk uniek.