Gemeente Winterswijk


Voorlopige stopzetting uitzetting uitgeprocedeerde asielzoekers

22 maart 2007

Winterswijk - Burgemeester Thijs van Beem dringt er bij de teamchef van de politie Winterswijk op aan geen medewerking te verlenen aan de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers uit de reguliere opvangvoorziening in Winterswijk. Het college is tegen uitzettingen van deze groep asielzoekers omdat de rijksoverheid nog steeds geen sluitende aanpak heeft geregeld voor deze groep. De gemeente voorkomt hiermee dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat komen te staan.

Motie
Progressief Winterswijk, PvdA en Winterswijks Belang dienden op 22 februari 2007 een motie in waarin dit werd uitgesproken. In de motie wordt de burgemeester opgeroepen niet mee te werken aan het op straat zetten van deze groep asielzoekers. Deze motie werd aangenomen met de stemmen van CDA en VVD tegen.

Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen nog 28 dagen onderdak geboden in een asielzoekerscentrum. Zij hebben dan al een afwijzing van hun asielaanvraag, een negatieve beslissing van de rechtbank na beroep en eventueel van de Raad van State na hoger beroep achter de rug. Tijdens die 28 dagen moeten ze hun terugreis regelen. Als deze mensen na deze periode niet terug kunnen of willen keren naar hun land van herkomst, worden zij op straat gezet. Dat kan veel maatschappelijke onrust teweeg brengen, vooral als het gaat om gezinnen of alleenstaande ouders met kinderen.