Programma Elektronische Provincies


Verslag van de themadag over 'de Digitale Route' (22 maart 2007)

Op 22 maart was in het provinciehuis van Zuid-Holland een themadag over het veranderingstraject van Zuid-Holland: de Digitale Route. Hier leest u het verslag en kunt u de presentaties downloaden.

Dagvoorzitter Mark Hoogenboom heet iedereen welkom: 'we gaan vandaag pronken met de acties van de provincie Zuid-Holland. Zij gaan vertellen wat ze het hebben gedaan. Maar u gaat vanmiddag weg met het idee dat kan ik ook', beloofd hij.

Gedeputeerde Lennie Huizer opent de dag officieel: 'deze provincie maakt grote veranderingen door en wil dat efficiënt doen maar ook flexibel werken. Daarvoor maken wij optimaal gebruik van digitale hulpmiddelen: de Digitale Route. Deze route was hard nodig want Zuid-Holland liep op automatiseringsgebied hopeloos achter', aldus Lennie.

Na het officiële deel neemt Claudia de Andrade van de provincie Zuid-Holland het woord. Zij geeft een toelichting op de Digitale Route en 'heeft veel te vertellen'. Zij doet dat samen met André Batenburg, hij neemt het laatste deel van de presentatie voor zijn rekening. 'De digitale route is aan de ene kant een inhaalslag en aan de andere kant een voorbereiding op het digitale tijdperk. Er er is één kanttekening te maken ten aanzien van de titel van deze bijeenkomst. Je kunt niet bouwen onder architectuur maar wel veranderen onder architectuur', aldus Claudia. Daarover gaat de presentatie van Zuid-Holland. André heeft het over bouwen met architectuur: 'als je wilt rennen moet je eerst leren lopen..' Lees hier verder voor de presentatie van Andre Batenburg.

Na het plenaire deel over de Digitale Route kunnen de deelnemers kiezen uit verschillende sessies die allen een deelprogramma van de Digitale Route behandelen.
U kunt de presentaties hier downloaden:
Informatiearchitect versus projectleider door André Batenburg Basisregistraties en GIS door Boyke Hiralal
E-loket door Bart Omlo
Procesmanagement en werkprocessen door Joost Beeker Basis ICT Infrastructuur door Jan Bommel.

Na de parallelsessies komt iedereen weer naar de statenzaal om te horen hoe Guido Bayens van het Kenniscentrum de architectuur van Zuid-Holland in de context van de Nederlandse Overheids Referentie Architectuur plaatst.
Lees verder voor zijn presentatie (PDF).

Wouter Keller geeft de aftrap voor het middagprogramma met zijn inspirerende visie op samenwerkingsvraagstukken bij de inrichting van de elektronische overheid. Zijn advies luidt: 'van voren kantelen en van achteren koppelen en pas op voor (overenthousiaste) architecten!'. Lees verder voor zijn presentatie (PDF).

De dag eindigt met een forumdiscussie. Dagvoorzitter Mark Hoogenboom legt een aantal stellingen voor aan de forumleden. Kees Keuzenkamp van BZK, Ward van Miltenburg, voorzitter van de BOAG e-Provincies, Mark van den Broek van EGEM, Guido Bayens, Wouter Keller en Claudia de Andrade reageren daarop.
Van de discussie is een webcast gemaakt. U kunt het terugzien door op de volgende link te klikken.

Na afloop zijn er in de hal van het provinciehuis nog heerlijke hapjes en wordt er druk nagepraat over deze succesvolle dag! De bezoekers krijgen, heel toepasselijk, nog een boekje over veranderen mee.