CDA

7&mid=1006] 22 maart 2007 - Persbericht -
Verbeterde slapersrechten en minimum voorwaarden voor verwerving van aanvullende pensioenen

Aangezien de wettelijke pensioenen steeds meer onder druk komen te staan is het belangrijk om de bedrijfspensioenen goed te regelen.

Ria Oomen-Ruijten: 'Dit is van groot belang om de mobiliteit van werknemers verder te stimuleren. Je gaat toch niet in een andere lidstaat werken als hierdoor je pensioen in gevaar komt.'

Het Europees Parlement wil de rechten van slapende pensioenen beter beschermen. Dit zijn pensioenen die opgebouwd zijn, maar waarvan de rechten niet worden meegenomen wanneer wordt overgestapt naar een ander pensioenfonds in binnen- of buitenland. Lidstaten mogen zelf beslissen hoe ze dit doen, maar ze moeten ervoor zorgen dat de slapende aanspraken meegroeien wanneer een pensioen "rust" in een fonds of bedrijf tot het moment van uitbetaling. Tenslotte moeten de deelnemers aan dergelijke pensioenregelingen beter geïnformeerd worden over hun rechten en de ontwikkeling van hun portefeuille.'

Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie voorzag de mogelijkheid om pensioenen over te dragen tussen pensioenfondsen of bedrijven binnen de EU. Op voorstel van rapporteur Ria Oomen-Ruijten (sociale zaken) is deze mogelijkheid uit het voorstel gehaald, omdat een aantal lidstaten hier absoluut tegen zijn.

Het Europees Parlement wil verder de leeftijd voor deelname aan een aanvullend pensioen gevoelig terugbrengen. In landen zoals Duitsland wordt nu pas vanaf dertig jaar pensioen opgebouwd.

Gezien de grote meerderheid in de sociale commissie verwacht Oomen-Ruijten geen problemen bij de plenaire stemming in de komende Straatsburgzitting van het voltallige Europees Parlement.

Oomen-Ruijten zal meteen gaan onderhandelen met het Duitse voorzitterschap om tegen de zomer een akkoord te hebben met de lidstaten.