Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

Viziris

T.a.v. mevrouw W.J. Speijkers

Postbus 2062

3500 GB UTRECHT

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 22 maart 2007 HBO/AME/2007/6683 24 januari 2007 6200/009/HSS/rhn

Onderwerp
toegankelijkheid van online studie-
informatiesystemen hoger onderwijs

Geachte mevrouw Speijkers,

In uw brief meldt u dat geen van de door u onderzochte websites van hogeronderwijsinstellingen en studie-informatie websites voldoet aan de minimale toegankelijkheidseisen. Net als u vind ik dat geen goede zaak.

Alle overheidswebsites zullen in elk geval gaan voldoen aan de door u bedoelde eisen. Ik verwijs hiervoor naar het Besluit Kwaliteit Rijksoverheidswebsites (Tweede Kamer 2005-2006, 29355 nr. 32). De eisen zijn vastgelegd in de richtlijnen voor overheidswebsites (zie http://webrichtlijnen.overheid.nl). Deze richtlijnen komen sterk overeen met de door u gehanteerde richtlijnen. Nieuwe overheidswebsites voldoen vanaf 1 september 2006 aan de in het besluit vastgelegde eisen, bestaande overheidswebsites zullen uiterlijk op 31 december 2010 aan de eisen voldoen.

Websites van universiteiten en hogescholen en studie-informatiewebsites vallen niet onder deze regeling voor overheidswebsites en ik heb er ook anderszins geen zeggenschap over. Wel vind ik het van groot belang dat ook deze sites voor iedereen toegankelijk zijn. De instellingen hebben hun eigen rol en verantwoordelijkheid in de communicatie met (aankomende) studenten, ook met studenten met functiebeperkingen, en ik zal hen daarbij waar mogelijk ondersteunen. Ik zal in het bestuurlijk overleg dat ik periodiek met de koepelorganisaties van de instellingen heb, aan hen verzoeken er bij de instellingen op aan te dringen om bij de inrichting van hun websites zoveel mogelijk aan te sluiten bij de richtlijnen voor overheidswebsites. Ik zal daarbij verwijzen naar uw onderzoek.

Van de studie-informatiewebsites is er één die tot stand is gekomen met subsidie van mijn kant: www.studiekeuze123.nl. Hoewel ook voor deze website de overheidsrichtlijnen niet gelden, heb ik de projectleider verzocht deze website toegankelijk te maken voor mensen met functiebeperkingen. Ik zeg u toe dat bij subsidieverleningen en opdrachtverstrekkingen in de toekomst waarbij de ontwikkeling van relevante websites aan de orde is, het voldoen aan overheidswebrichtlijnen voorwaarde zal zijn. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Mij is bekend dat het onderwerp van studeren door studenten met functiebeperkingen in een toenemende aandacht van de instellingen staat. De Stichting Handicap + Studie, die blijkens uw brief ook betrokken is bij uw onderzoek, heeft reeds eerder bij de instellingen aandacht gevraagd voor dit thema. Instellingen maken in toenemende mate gebruik van ict, e-learning, elektronische leeromgevingen en dergelijke, en dat maakt dit thema dan ook urgenter. SURF, de samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek op het gebied van netwerkdienstverlening en ict, waarbij alle hogescholen en universiteiten zijn aangesloten, heeft tijdens zijn SURF Onderwijsdagen van 2005 en 2006 het thema van studeren met functiebeperkingen nadrukkelijk geprogrammeerd. Ik kan u dan ook aanbevelen om uw onderzoek onder de aandacht van SURF te brengen en met deze organisatie te bezien op welke wijze de toegankelijkheid van de websites van universiteiten en hogescholen voor blinden en slechtzienden kan worden verbeterd.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
namens deze,
de directeur-generaal Hoger Onderwijs, Beroepsonderwijs en Wetenschap

Dr. L.J. Roborgh