RVD / Kon. Huis nr. 46: Koningin - viering 50 jaar Verdragen van Rome

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

Persbericht

KONINGIN BIJ VIERING 50 JAAR VERDRAGEN VAN ROME

Hare Majesteit de Koningin is donderdagmiddag 22 maart 2007 in de Ridderzaal in Den Haag aanwezig bij de viering van 50 jaar Verdragen van Rome. Tijdens de feestelijke bijeenkomst houdt minister-president Balkenende een toespraak. Daarnaast wordt met film, theater, mode en muziek uiting gegeven aan de dynamiek van 50 jaar Europese samenwerking.

De viering in de Ridderzaal is samengesteld voor een breed publiek. Naast genodigden uit de politiek en het bedrijfsleven zijn bij de bijeenkomst ruim 200 jongeren aanwezig. Voor hen is voorafgaand aan de officiële viering een programma opgezet met onder meer een persconferentie voor schoolkrantredacteuren en een prijsuitreiking in het kader van een essaywedstrijd over Europa.

In Nederland en de overige lidstaten vinden dit jaar meerdere vieringen plaats op lokaal en nationaal niveau. Het Duitse EU-voorzitterschap organiseert een bijeenkomst van regeringsleiders in Berlijn, in Rome is een tentoonstelling van toonaangevende Europese kunst in het Quirinaal. Brussel etaleert de culturele diversiteit van Europese lidstaten door de hele stad in het kader van de Europalia manifestatie.

Op 25 maart 1957 werden de Verdragen van Rome ondertekend door België, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland. Deze verdragen verankerden de Europese samenwerking en had onder meer de totstandkoming van een gemeenschappelijke markt tot doel.

Het proces van Europese integratie begon kort na de Tweede Wereldoorlog. Een aantal Europese leiders kwam tot de overtuiging dat een duurzame vrede alleen kon worden bereikt door economie en politiek met elkaar te verenigen. Vanaf 1951 werd samengewerkt via de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). De EGKS had tot doel de kolen- en staalindustrie van West-Europa met elkaar te verbinden zodat oorlogen zouden worden voorkomen. De verdragen die volgden waren het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) en het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom).

Tezamen vormden deze verdragen de Europese Gemeenschappen (EG). De EG stond aan de basis van de huidige Europese Unie (EU). Vanaf de oprichting van de EU in 1992 werken de EU-lidstaten ook samen op het gebied van het buitenlands beleid en op het gebied van justitie en binnenlandse zaken. Sinds begin 2007 Roemenië en Bulgarije zijn toegetreden bestaat de Europese Unie uit 27 lidstaten.

Noot voor redacties (