Ontwikkelaars presenteren visie toekomst Groene Hart


05.03.2007 / 13:16 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Neprom

Neprom

http://www.neprom.nl/

Voorburg, 5 maart 2007

Ontwikkelaars presenteren visie toekomst Groene Hart

Tijdens de manifestatie 'Groene Hart in Uitvoering', op 22 maart in de Leidsche Pieterskerk, presenteert de NEPROM haar ideeën om honderden miljoenen euro's te investeren in het Groene Hart. Volgens de NEPROM, met daarin de grote en middelgrote projectontwikkelaars, is het essentieel dat overheden, maatschappelijke organisaties en marktpartijen de handen ineen slaan om het Groene Hart duurzaam te behouden.

Kern van de NEPROM-visie is een integrale aanpak van landschap-, natuur-, water- en woonontwikkelingen voor het gehele Groene Hart. Doel is een duurzaam Nationaal Landschap met hoge landschappelijke en natuurlijke waarden, midden tussen en goed toegankelijk vanuit de vier grote steden. Met die integrale aanpak wil de NEPROM een einde maken aan de sluipende verrommeling van het Groene Hart en het gebied zoveel kwaliteit geven dat het voorgoed onaantastbaar wordt. Voor dat initiatief is veel meer geld nodig dan er vanuit de overheid beschikbaar is. Om die reden stelt de NEPROM voor om met de bouw van kleinschalige, landschappelijk zorgvuldig ingepaste, duurzame woonmilieus in het Groene Hart honderden miljoenen euro's te generen ten behoeve van die kwaliteitsslag.

De NEPROM ontwikkelde haar visie als lid van het Groen Hart Pact, waarin ANWB, Natuurmonumenten, Milieufederatie Zuid-Holland, LTO Noord, Kamers van Koophandel, Staatsbosbeheer en de NEPROM zich verenigd hebben. Tijdens de manifestatie 'Groene Hart in Uitvoering', op 22 maart in Leiden, presenteren de zeven Pactpartners hun visies, ideeën en plannen voor versterking van het Nationale Landschap het Groene Hart. Zo komen de Natte As (van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer), het Venster Bodegraven-Woerden (o.a. Milieufederatie Zuid-Holland), duurzame en groene bedrijventerreinen (Kamers van Koophandel), het recreatief routenetwerk (ANWB), landbouw in transitie (LTO Noord) en de kwaliteitsatlas Groene Hart aan bod.

Essentie van alle plannen en projecten die tijdens de manifestatie op 22 maart gepresenteerd worden, is dat de uitvoering al is gestart of binnen handbereik ligt. Belangrijke sprekers zijn Ad Scheepbouwer van KPN en landschapsarchitect Adriaan Geuze van West 8. Felix Rottenberg is dagvoorzitter.

Het congres is primair bedoeld voor professionals die werken aan de verduurzaming en kwalitatieve verbetering van ons nationale landschap en inspiratie en ideeën op willen doen en willen delen.
De drie betrokken provincies, verenigd in de Stuurgroep Groene Hart, hebben zich al enthousiast getoond over de plannen van het Groene Hart Pact. Zowel de provincies als de betrokken gemeenten in het Woerdens Beraad werken mee aan de manifestatie in Leiden.