Ingezonden persbericht


HERBARIUM AMORIS - a tribute to Carl Linnaeus.

De fototentoonstelling HERBARIUM AMORIS is gemaakt door fotograaf Edvard Koinberg, in samenwerking met het Zweedse Instituut Stockholm. Gedurende drie jaar heeft Edvard Koinberg beelden verzameld voor een fotografisch herbarium. Hij is aan de slag gegaan met dezelfde nieuwsgierigheid en ijver als de grote Zweedse botanicus Linnaeus. Linnaeus was in taal en schrift zowel openhartig en poëtisch. Hij vergeleek de voortplanting in het plantenrijk met de menselijke seksualiteit en hij was niet verlegen! Koinberg heeft ernaar gestreefd om foto's te maken zoals Linnaaeus zou hebben gemaakt, had hij de moderne techniek tot zijn beschikking gehad, en Linnaeus' kijk op de seksualiteit van planten te presenteren op een hedendaagse manier.

"Toen ik voor het eerst op Linnaeus' geschreven werk stuitte, verbaasde ik mij over hoe vrijmoedig en poëtisch de teksten waren, helemaal niet wat ik van een wetenschapper had verwacht. De teksten getuigden van een grote liefde voor planten. Linnaeus gebruikte beeldspraak om zijn tijdgenoten te vertellen over zijn wetenschappelijke bevindingen. De vergelijking met de menselijke seksualiteit was een manier om de stof te presenteren, maar het geeft ook de gelijkenis weer van onze voortplantingssystemen. Geïnspireerd door Linnaeus openhartige teksten begon ik een paar jaar geleden met het verzamelen van plantenfoto's en dit is uitgegroeid tot een fotoherbarium. Linnaeus' nieuwsgierigheid en enthousiasme is meeslepend en ik heb ernaar gezocht om zijn benadering van het plantenrijk te evenaren en zodoende tot een moderne presentatie van zijn inzichten in het seksleven van planten te komen."
Edvard Koinberg, fotograaf

De tentoonstelling is te zien in Keukenhof 22 maart ­ 20 mei 2007, en daarna in Moskow, Berlijn, Kaapstad, New York en Washington.

Meer informatie over de tentoonstelling en overige Linnaeusactiviteiten in Nederland kunt u vinden op: www.herbariumamoris.se of www.linnaeus2007.nl.
U bent ook welkom om contact op te nemen met de Zweedse ambassade in Den Haag voor meer informatie en persofoto's: Email: ambassaden.haag-linnaeus@foreign.ministy.se Tel: 070-412 0200


---- --