Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT,


----------
Verkenningen, Donderdag 22 maart 2007
tussen 22.00 en 23.00 OP Radio 5 (747 AM)

Imago van moslims minder negatief
Traditioneel opinieonderzoek schept een ongenuanceerd beeld van de mening van Nederlanders over Moslims. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Christine Carabain. Krijgen de ondervraagden de ruimte om hun mening te geven, dan grijpen ze deze met beide handen aan om nuances aan te brengen. Valt het dus wel mee met de kloof tussen niet-moslims en moslims in Nederland? Waardoor ontstaat die kloof in opinieonderzoek? Over een week verdedigt Christine Carabain haar stelling tijdens haar promotie - vandaag geeft ze een voorproefje in Verkenningen.

Reportage Herdenking Halabjah
Afgelopen donderdag was het precies 19 jaar geleden dat het regime van Saddam Hoessein de Iraaks Koerdische stad Halabjah bestookte met chemische bommen. Vijfduizend mensen kwamen daarbij om en tienduizend raakten gewond. Bij de herdenking van de massamoord in Almere was er speciale aandacht voor Frans van Anraat. Deze Nederlandse chemicus hielp het Iraakse Ba'ath-regime destijds aan tonnen mosterd- en zenuwgas voor de gifbommen en werd daarvoor in 2005 voor 15 jaar veroordeeld. De Koerdische gemeenschap vindt dit niet genoeg en heeft hiertegen een hoger beroep aangespannen dat dit jaar dient. Verkenningen was in Almere.

Geen vrijheid voor afvalligen?
In Nederland mag je zelf kiezen welke religie je wilt aanhangen. Maar de islam tolereert geen afvalligheid: ook in Nederland kunnen moslims zich niet aan de wetten van de godsdienst onttrekken. Dat concludeert journalist Michiel Hegener . Hij is auteur van het boek Vrijheid van Godsdienst - dat in Nederland honderdduizenden onvrije (on)gelovigen rondlopen. Hegener vindt het tijd voor de oprichting van een comité voor afvalligen van de islam zoals die in onze buurlanden al bestaan. Verwoordt hij hiermee een bestaande behoefte? Ontbreekt het afvalligen aan vrijheid? In Verkenningen een gesprek met Michiel Hegener.