Nederlanders gek op neuspeuteren

22.03.2007 / 06:03 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Gezondnu

Gezondnu

Nederlanders gek op neuspeuteren

Neuspeuteren is een favoriete bezigheid van veel Nederlanders. Uit opinieonderzoek van het tijdschrift gezondNU blijkt dat meer dan negentig procent wel eens peutert. De helft van alle Nederlanders doet het zelfs één of meerdere keren per dag. Mannen beduidend vaker dan vrouwen. Dat neuspeuteren ziekmakend kan zijn, weet bijna niemand.

Nationaal hygiëneonderzoek van het tijdschrift gezondNU maakt duidelijk dat niet elke Nederlander het even nauw neemt met de persoonlijke hygiëne. Mannen spannen de kroon. Ze wassen minder vaak de handen, zijn minder snel ergens vies van en peuteren veel vaker in de neus. Van de mannen peutert 55 procent dagelijks tegen 29 procent van de vrouwen. De favoriete peuterplek is voor zowel mannen (31%) als vrouwen (33%) de bank thuis. Gevolgd door de auto bij de mannen (29%) en de wc bij de vrouwen (17%). Op kantoor wordt er weinig gepeuterd (2%).

Schril contrast
In schril contrast met het eigen gedrag staat de veroordeling van de neuspeuterende medemens. Bijna vijftig procent van alle Nederlanders vindt het 'smerig' als ze een ander zien neuspeuteren (mannen 38%, vrouwen 58%). Nog eens 35 procent noemt het een 'beetje vies' (mannen 39 %, vrouwen 32 %).
Tot slot vroegen de onderzoekers van gezondNU wat de gemiddelde neuspeuteraar doet met de 'opbrengst'. Ruim de helft zegt het netjes in een zakdoek te doen. Bijna tien procent eet het op. En bijna een derde van alle mannen zegt: 'Ik draai er een balletje van en schiet dat weg'. Nog geen tien procent van de vrouwen vertoont hetzelfde gedrag.

Opmerkelijk: pinnen ziekmakend
Het neuspeuteren laat onder meer zijn sporen na op pinautomaten. Een mobiel hygiëneteam van gezondNU onderzocht een groot aantal pinautomaten in heel Nederland op de aanwezigheid van de bacterie Staphylococcus aureus. Deze bacterie kan huidinfecties veroorzaken en is verantwoordelijk voor de beruchte MRSA-ziekenhuisinfecties. Ruim tien procent van de pinautomaten bleek besmet te zijn. Het smerigste monster telde 26 kolonies met uitgegroeide bacteriën.
De vervuiling van de pinautomaten wordt onder meer veroorzaakt door neuspeuteren. De Staphylococcus-bacterie is bij één op de drie Nederlanders in de neusholte aanwezig. Slechts vijftien procent van de ondervraagden weet dat de bacterie in de neusholte voorkomt. De helft van alle Nederlanders die het nog niet wist, geeft aan gewoon te blijven peuteren.
Eén van Nederlands grootste banken heeft onmiddellijk na het bekend worden van de cijfers van het onderzoek van gezondNU maatregelen getroffen. Het schoonmaakbeleid werd per direct in het hele land geïntensiveerd.

/////