Ingezonden persbericht


Jonge Socialisten in de PvdA

Datum: 22 maart 2007

PvdA-jongeren dreigen minister met Rechtzaak
Investeren in landmijnen door ABP en PGGM moet per direct worden beëindigd.

De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) vinden dat er voldoende juridische basis is om de beleggingen van pensioenfondsen ABP en PGGM per direct te beëindigen. Zij worden hierin ondersteund door het PvdA Juristennetwerk (JN). "Hoewel Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) geen formele beslissingsbevoegdheid heeft over de beleggingswijze binnen ABP en PGGM kan het voor haarzelf nare gevolgen hebben", aldus Peter Scheffer, voorzitter JS.

In het door Nederland geratificeerde verdrag van Ottawa (1997) staat dat Nederland "onder geen enkele omstandigheid, wie dan ook, op enige manier bij te staan, aan te moedigen of aan te sporen over te gaan tot een activiteit die een Staat die Partij is ingevolge dit Verdrag verboden is." (art 1 lid 1 sub c). Onder die "activiteiten" valt ook het ontwikkelen of produceren van landmijnen, waar de beleggingen van ABP en PGGM overduidelijk tot bijdragen.

In de jurisprudentie is er al eerder een dergelijke zaak gewezen. Het ging hier om de zaak van de Clara Wichmann Stichting tegen de Staat (07-10-2005). Hierin werd door de rechtbank de volgende redenering gevolgd. 1) De rechtbank constateerde dat de Staat een verplichting had die voortvloeide uit een internationaal verdrag(VN vrouwenverdrag / Ottawa verdrag). 2) Vervolgens constateerde de rechtbank dat de overheid in een formele wet (wet subsidiering politieke partijen / wet privatisering ABP) middelen toewees aan een op zichzelf onafhankelijke organisatie. 3) De rechtbank besloot dat door het verlenen van financiële middelen de overheid haar verdragsbepaling heeft geschonden. "Het gevolg in deze zaak was dat de overheid moest stoppen met de subsidieverstrekking aan de SGP, stel je voor wat er gebeurd als de overheid moet stoppen met het overmaken van de maandelijkse pensioenpremies aan ABP en PGGM. Miljoenen mensen zouden hier de dupe van worden", aldus JN vice-voorzitter Ruben Zandvliet.

De Jonge Socialisten en het PvdA Juristennetwerk roepen minister Ter Horst daarom op om druk uit te oefenen op het ABP en PGGM om hun belangen in landmijnen te verkopen. Ruben Zandvliet:"Mochten ABP en PGGM dit weigeren dan moet de minister met een noodwet komen om hen hiertoe te dwingen". Peter Scheffer:"Zij helpt hiermee voorkomen dat er per dag minder mensen sterven aan de gevolgen van landmijnen, en dat de ambtenaren gewoon hun pensioen blijven ontvangen. Als de minister hier niet toe bereid is zullen we een coalitie smeden met onze medestanders om de minister te dagvaarden en haar op die manier te dwingen tot actie, hiervoor bestaat voldoende juridische grond".

----------

Peter Scheffer, voorzitter Jonge Socialisten in de PvdA 06 388 20 566
pscheffer@js.nl

Ruben Zandvliet, vice-voorzitter PvdA Juristennetwerk 06 200 95 982