Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Vier entertainmentbranches verenigingen zich in Datum: 22/03/2007

Op 21 maart 2007 hebben voorzitters van vier toonaangevende branche-organisaties in de home- en personal entertainment hun handtekening gezet voor de oprichting van het samenwerkingsverband Federatie Entertainment Nederland (FENED).

De organisaties die deelnemen aan FENED zijn NVGD, NVDO, NLCW en SNF resp. home-entertainmentwinkels (verkoop en verhuur), computerwinkels en de fotovakhandel. Totaal ca. 2.500 winkels.

Als gevolg van gewijzigde marktomstandigheden w.o. branchevervaging en veranderend consumentengedrag, verdwijnen de scheidslijnen tussen de genoemde brancheorganisaties in een rap tempo zodat samenwerking op overlappende beleidsterreinen én activiteiten een logische stap is.

Doel van FENED is het ondernemersschap te bevorderen dmv krachten-bundeling, maatschappelijk verantwoord ondernemen, één politieke uitstraling en versterken professionaliteit.

Branchegroepen: bestaande en nieuwe
Martin de Wilde, voorzitter NVGD: âDe afgelopen jaren is de entertainmentmarkt dusdanig veranderd dat retailers van de bij FENED aangesloten branches qua problematiek sterk naar elkaar zijn toegegroeid. We zijn dus min of meer natuurlijke partners geworden zodat samenwerking onder de paraplu FENED eigenlijk vanzelfsprekend is.â

Naast de aangesloten organisaties wil FENED zich ook richten op retailers die gespecialiseerd zijn in de verkoop van interactieve software en telecom, maar nog niet op brancheniveau samenwerken. De Wilde:âWe willen actief ondersteuning verlenen bij het opzetten van overkoepelende organisaties voor branchegroepen zoals games en telecom. Deze retailers zien wij als onze partners en wij willen hen ook laten profiteren van de FENED activiteiten.â

Pijlers FENED
FENED wil zich niet alleen richten op belangenbehartiging op nationaal
-en internationaal niveau, maar ook op het versterken van de sociaal/economische positie van de aangesloten leden en op het uitwisselen van specifieke branche know-how.

George Kral, voorzitter SNF benadrukt dat ook zelfregulering een aandachtpunt is.âWe willen FENED ook zichtbaar maken in het straatbeeld door een systeem van certificering te ontwikkelen. De FENED erkenning met daaraan gekoppeld een geschillencommissie moet voor de consument een waarborg zijn voor kwaliteit en service.â

Meerwaarde tbv aangesloten leden
De federatiepartners willen de aangesloten leden sterk profileren als specialisten op het terrein van home- en personal entertainment. Die profilering moet leiden tot het creëren van een meerwaarde voor de leden; versterking van het imago en extra winkeltraffic.

Rob Verhagen, voorzitter NVDO hierover: âDaarbij willen we de focus niet alleen leggen bij de consument, ook bij de leden. Het vak van ondernemer is veelzijdig. Veel disciplines komen samen in één persoon. Dit vergt van met name solitaire ondernemers veel inspanning in tijd en kosten. Door de kennis en jarenlange ervaring van de verschillende branche-organisaties te bundelen, kunnen we de ondernemer op het terrein van individuele advisering optimaal van dienst zijn.â

Businesspartner programma
Naast belangenbehartiging, advisering en uitwisseling van branche know-how, wil FENED zich ook richten op het afsluiten van mantelcontracten voor bijvoorbeeld ziekte-kosten, arbo-dienstverlening en energielevering.

Sander Vale, voorzitter van de NLCW: âDoor de bundeling van 2.500 winkels kunnen we voor de leden zeer interessante mantelcontracten bij toeleveranciers afsluiten. Contracten die jaarlijks honderden euroâs voordeel opleveren. FENED wil mbv een businesspartner programma toeleveranciers ook actief bij haar plannen betrekken. We hebben hen veel te bieden zoals actuele marktinformatie én directe betrokkenheid bij de aangesloten leden. Kortom, een win-win situatie voor iedereen.â

Bundeling operationele activiteiten
Met de ondertekening 21 maart 2007 van de samenwerkingsovereenkomst is het startschot gegeven voor de Federatie Entertainment Nederland/FENED. De branche-organisaties blijven zelfstandig maar bundeling van operationele activiteiten zal op genoemde deelterreinen per direct worden geëffectueerd.