Unicef



22 maart 2007: Wereldwaterdag

HONDERDEN MILJOENEN KINDEREN KAMPEN MET TEKORT AAN SCHOON WATER

Den Haag, 22 maart 2207 - Miljoenen vrouwen en kinderen over de hele wereld hebben geen toegang tot schoon en veilig water. Elk jaar sterven ongeveer 1,5 miljoen kinderen aan de gevolgen daarvan. Vandaag is het Wereldwaterdag, een dag waarop internationaal aandacht wordt gevraagd voor de waterproblematiek. Dit jaar staat de schaarste van schoon water centraal.

"De toegang tot schoon drinkwater is cruciaal voor de gezondheid van kinderen over de hele wereld", zegt Ann M. Veneman, algemeen directeur van Unicef Internationaal, vandaag op een bijeenkomst ter gelegenheid van Wereldwaterdag in New York. Vrouwen en meisjes krijgen vaak de taak om water te halen, wat een extra druk legt op hun welzijn en ervoor zorgt dat veel meisjes niet naar school kunnen. Veneman: "In veel gebieden over de hele wereld lopen vrouwen en kinderen lange afstanden om water te halen voor hun families om te koken, wassen en drinken."

Naar schatting hebben ongeveer 1,2 miljard mensen sinds 1990 toegang gekregen tot veilig drinkwater. Ondanks dat kampen wereldwijd nog ongeveer 425 miljoen kinderen met een tekort aan schoon water en sterven er jaarlijks zo'n 1,5 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van diarree, veroorzaakt door een gebrek aan veilig water en hygiëne.

Een toenemende groei van de wereldbevolking betekent een toenemende vraag naar water, terwijl natuurlijke én door de mens veroorzaakte rampen watervoorraden besmetten en waterfaciliteiten beschadigen. Unicef werkt over de hele wereld om de toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen op scholen en in gemeenschappen te bevorderen. Ook geeft Unicef voorlichting over de noodzaak van hygiëne.

Wereldwaterdag in Nederland
Vanmiddag gaan Unicef Nederland en de Nederlandse watersector in het Museon in Den Haag op zoek naar nieuwe manieren van samenwerken in de aanpak van de waterproblematiek in ontwikkelingslanden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden van Unicef-programma's in Ghana en Mali wordt de professionele Nederlandse watersector uitgedaagd tot innovatieve manieren van samenwerken te komen, niet alleen met financiële middelen, maar ook met kennis en kunde.

Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Met als motto 'Kinderen eerst' geeft Unicef Nederland voorlichting over dit werk en werft daar fondsen voor.


* * * *



Unicef