European Union



IP/07/385

Brussel, 22 maart 2007

Uitgifte van een speciale euromunt ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de EU

Om de 50e verjaardag van de Europese Unie te vieren, zullen alle landen van het eurogebied deze week een muntstuk van 2 euro uitgeven waarop het Piazza del Campidoglio in Rome is afgebeeld. Dit is de plaats waar het Verdrag van Rome op 25 maart 1957 is ondertekend. Het is de eerste keer dat alle leden van het eurogebied samen een munt uitgeven om dezelfde gebeurtenis te gedenken. Het is dan ook de eerste keer dat een munt van 2 euro met aan weerszijden een gemeenschappelijk ontwerp in het gehele eurogebied zal circuleren.

"De Europese Unie heeft ons dichter bij elkaar gebracht om samen in vrede en in democratie te leven en een van de hoogste levensstandaarden ter wereld te delen. De euro is een krachtig symbool van de toenemende sterkte van de EU en van progressieve integratie, aldus Commissievoorzitter José Manuel Barroso en Commissielid Joaquín Almunia.

De dertien landen van het eurogebied zullen deze week beginnen met de uitgifte van in totaal bijna 90 miljoen muntstukken van 2 euro ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Europese Unie. Op de munt is een open boek - het Verdrag - afgebeeld tegen de achtergrond van de bestrating van het Piazza del Campidoglio in Rome, waar het Verdrag op 25 maart 1957 is ondertekend. De bestrating van het beroemde Piazza is ontworpen door Michelangelo.

Het zal de eerste keer zijn dat alle landen van het eurogebied samen een munt van 2 euro met hetzelfde ontwerp uitgeven om dezelfde gebeurtenis te gedenken. Voordien (vanaf 2004) hebben sommige landen elk afzonderlijk al een aantal gedenkmunten uitgegeven. Zo heeft Griekenland een munt uitgegeven ter gelegenheid van de organisatie van de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Spanje heeft er een uitgegeven in 2005 om de 400e verjaardag te herdenken van de eerste uitgave van Don Quijote de La Mancha en Finland heeft er een uitgegeven in 2006 ter gelegenheid van de 100e verjaardag van het algemeen en gelijk stemrecht voor mannen en vrouwen. Gedenkmunten hebben steeds een waarde van 2 euro en zijn in principe bestemd voor circulatie in het hele eurogebied, al zijn zij vaak een zeer gewild verzamelobject voor muntenverzamelaars.

De gedenkmunt van 2 euro van het Verdrag van Rome is in alle landen van het eurogebied op hetzelfde ontwerp gebaseerd. Op bepaalde details na, zoals muntteken, randschrift enz., is de uitgevende staat alleen te herkennen aan de vertaling van de woorden "Verdrag van Rome - 50 jaar" bovenaan, "Europa" in het midden en de naam van de uitgevende staat onderaan de munt.

Het gaat om de eerste uitgifte van een munt met een gemeenschappelijk ontwerp op de nationale zijde. Normale euromunten hebben een gemeenschappelijke Europese zijde die voor alle landen gelijk is en waarop de waarde van de munt is weergegeven en een gestileerde kaart van Europa is afgebeeld, en een nationale zijde met een ontwerp dat typisch is voor het betrokken land, zoals de regerende vorst, een nationaal symbool of een nationale persoonlijkheid, omringd door de twaalf sterren van de Europese vlag.

Ook Cyprus, Hongarije en Roemenië zullen in hun eigen valuta een munt met hetzelfde basisontwerp uitgeven om de gebeurtenis te herdenken.

Om de gedenkmunt van het Verdrag van Rome te bekijken, te vernemen hoeveel munten elk land precies uitgeeft, of eerder uitgegeven gedenkmunten te bekijken, zie de website van de Commissie over de euro op het volgende adres:

http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/notes_and_coins/commemorative
_coins_en.htm

Belgium

Germany

Ireland

Greece

Spain

France

Italy

Luxembourg

The Netherlands

Austria

Portugal

Slovenia

Finland