Time : 11:30:00
Date : 22 March 2007
Sender Name: SETCa-BBTK

Werknemers van DI en van Delhaize dragen rouwband

DI zorgt voor het welzijn van de klant. Zijn ze het personeelvergeten ? De DI-winkels maken al jaren deel uit van de groep Delhaize De Leeuw.

Delhaize heeft nu besloten om DI te verkopen.

WAAROM DE UITVERKOOP VAN DI ?

De versie van de directie : om meer mogelijkheden te geven aan DI. Onze versie : voor de winsten. De DI-winkels zijn vandaag nochtans winstgevend ! Maar verkopen brengt op korte termijn meer geld op aan de aandeelhouders.

De BBTK kan niet aanvaarden dat winstgevende bedrijven hun minder rendabele activiteitstakken wegsnoeien. Wie zal met zo'n beleid het volgende slachtoffer worden bij Delhaize ?

NOG GEEN GARANTIES VOOR MORGEN

Het personeel van DI werkt onder dezelfde arbeids- en loonvoorwaarden als het personeel van Delhaize De Leeuw. Logisch, want ze behoren tot dezelfde groep.
Zal DI morgen nog synoniem staan voor welzijn ? De nieuwe eigenaar zal eisen dat de winkels nog beter presteren, nog meer omzet draaien, nog meer winst boeken. Bedrijfskosten zullen omlaag geschroefd worden. Maar welke middelen zullen worden aangewend om de winst te verhogen ? Afslanking van het personeel ? Werken met goedkoper personeel ? De arbeidsdruk verhogen ?

WAT GAAN WE ONDERHANDELEN ?

Het sociaal overleg met de vakbonden zal beginnen. De solidariteit is sterk. De BBTK eist garanties voor het personeel :
- het behoud van het tewerkstellingsvolume,

- het behoud van de arbeidsvoorwaarden van het DI-personeel,
- het behoud van de huidige syndicale werkingsvoorwaarden alsook van het sociaal overleg.

Hoogstwaarschijnlijk worden het moeilijke onderhandelingen. We willen de overnemer alvast waarschuwen : de syndicale strijd is bij DI geen hol begrip. We zullen er alles aan doen opdat de verworvenheden van de werknemers ook morgen nog werkelijkheid blijven, opdat « welzijn » ook het leidmotief van de directie voor de werknemers is.

ROUWBAND

Vanaf vandaag zullen de werknemers van DI en van Delhaize een rouwband dragen om hun twijfels over hun toekomst te uiten.