PvdA Rotterdam


PERSBERICHT

Rotterdam, 22 maart 2007

PVDA EIST EXCUSES VAN LEEFBAAR (2)

Ronald Sorensen moet zijn excuus aanbieden aan de jongeren die de omstreden "vlinderreis" naar Marokko hebben gemaakt. Dat heeft PvdA-woordvoerder Richard Moti vanmiddag gezegd in de actualiteitenraad naar aanleiding van Leefbaar-vragen over de reis.

De PvdA vindt dat Leefbaar zich schuldig maakt aan stemmingmakerij door deze jongeren af te schilderen als criminele Marokkaanse hangjongeren die op kosten van de gemeenschap een snoepreisje maken naar een vlindertuin in Marokko. Moti: "De vragen zijn gebaseerd op foutieve krantenberichten van een week geleden. Leefbaar had tijd genoeg om de feiten te controleren, maar heeft die moeite niet genomen".

Op 18 januari was er nog een werkbezoek van gemeenteraadsleden aan het project dat al maanden loopt, maar hierbij liet Leefbaar Rotterdam verstek gaan. Gisteravond was in Nova uitgebreid te zien en te horen dat het om een project gaat in het kader van het Xplore-programma van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Een al jaren lopend uitwisselingsprogramma, waarin meestal VWO-scholieren en studenten meedoen. Dit keer is het een project voor MBO-scholieren uit Rotterdam in samenwerking met het Rotterdams Milieucentrum. Wethouder Jantine Kriens legde uit dat het gaat om MBO-scholieren uit twee wijken op Zuid, Hillesluis en Bloemhof. "Dan is het niet zo gek dat daar ook jongeren bij zitten met verschillende etnische achtergronden".

Richard Moti zei het zeer te betreuren dat deze jongeren volkomen ten onrechte zijn beschadigd. Maar daar blijft het niet bij. Moti: "De directeur van het Rotterdams Milieucentrum wordt overspoeld met 'hate mails'. Ook de jongeren ontvangen dergelijke bedreigingen". Na de reis gaan de jongeren elk 150 jongeren benaderen om natuurinformatie over te brengen. In de Afrikaanderwijk gaan ze meehelpen met de aanleg van een vlindertuin. Op de uitnodiging van GroenLinks om mee te gaan op bezoek naar de vlindertuin en dus de jongeren aan het werk te zien, ging de Leefbaar-leider niet in.

Behalve de stemmingmakerij jegens de reis, beschuldigde Sorensen het College van incompetentie. Richard Moti: "Het zou netjes zijn als Leefbaar excuus zou aanbieden. Ten eerste aan de jongeren, wegens smaad. Ten tweede aan de organisatie, voor het besmetten van het imago. Ten derde aan het college voor de onjuiste bejegening. En als laatste aan alle Rotterdammers voor stemmingmakerij en het verstoren van de al zo kwetsbare sociale cohesie."

Voor de redactie:

Meer informatie bij

Richard Moti, 06-18471882

Meer informatie over het project is te vinden op: www.atalantajongeren.nl

Monique Smits

Communicatie
PvdA-fractie Rotterdam

010-417 9368, 06-12 355 791

msmits@stadhuis.rotterdam.nl