Adriaan van Dis opent Afrikaans krot over tbc en aids in Tweede Kamer


Stop Tuberculose week: Nederland moet voorop in de strijd tegen co-epidemie tuberculose - hiv/aids

DEN HAAG, 20070321 -- Op 24 maart 2007, Wereld Stop Tuberculose dag, vragen honderden organisaties wereldwijd aandacht voor de tbc-epidemie, en voor meer inzet voor de strijd tegen deze levensgevaarlijke infectieziekte. Ook in Nederland. Om beleidsmakers hiermee te confronteren is deze week een echt Zuid-Afrikaans krot in de hal van de Tweede Kamer geplaatst.

Tentoonstelling geeft mensen met tbc en aids een gezicht

Op donderdag 22 maart opent Adriaan van Dis samen met de Voorzitter van de Tweede Kamer, de tentoonstelling `The Shack' (het krot) in de hal van de Tweede Kamer. Onder de aanwezigen zijn ook een aantal Nederlandse tbc-patiënten, naast vertegenwoordigers van tbc- en aidsbestrijdingsorganisaties. Dit krot vormt het decor van een Afrikaanse lunch voor Kamerleden en beleidsmakers. Tijdens deze lunch zal Adriaan van Dis een verhaal voorlezen uit zijn eigen ontmoeting met straatkinderen in Zuid-Afrika.

De fototentoonstelling "The Shack" laat mensen met tbc en hiv/aids zien én spreken, in de intimiteit van hun eigen huis en vanuit de krottenwijken van Zuidelijk Afrika. Na behandeling kunnen diegenen die toegang tot medische zorg hebben, weer volop hun taken in het gezin en de samenleving oppakken. Velen hebben deze toegang echter nog niet.

De expositie vertelt over twee vrouwen uit Afrika. Destijds doodziek en verstoten door familie, hebben zij hun weg gevonden naar behandeling en genezing. Nu staan zij weer volop in de maatschappij: naast de zorg voor eigen kinderen hebben zij tientallen zieke tbc/hiv/aids-wezen opgenomen, verzorgd en verpleegd. Dankzij deze twee krachtige vrouwen gaan de weeskinderen weer naar school. Floyd is één van deze kinderen. Op de website www.tuberculose.nl kunt u zijn foto zien en zijn aangrijpende verhaal lezen.


Nederland als voortrekker

Nederlandse organisaties voor tbc- en aids-bestrijding(1) hebben tegen deze achtergrond gezamenlijk een petitie aan de Tweede Kamer overhandigd. Hierin vragen zij ondermeer om nadrukkelijke politieke steun voor het kamerbrede Meerpartijen Initiatief tegen Hiv/Aids en een verhoging van de financiële bijdrage aan de belangrijkste drie infectieziekten van 391 miljoen euro in 2007 naar 600 miljoen euro in 2010. Zij wijzen op de voortrekkersrol die Nederland inneemt in de mondiale strijd tegen tuberculose en hiv/aids. De volledige petitie kunt u vinden op www.tuberculose.nl.


In Nederland ontwikkelen elk jaar ongeveer 1.100 mensen de ziekte. Wereldwijd sterven ruim anderhalf miljoen mensen ieder jaar - onnodig - aan tuberculose. Tuberculose en hiv/aids wakkeren elkaar op dramatische wijze aan: geschat wordt dat een derde van de aids-sterfte in Afrika aan tuberculose kan worden toegeschreven. Nederland beschikt over unieke innoverende kennis en expertise voor tbc- en hiv/aids- bestrijding. Tuberculose, hiv/aids en malaria zijn met 5,5 miljoen doden per jaar de drie meest dodelijke infectieziekten wereldwijd. Expertise van Nederlandse bodem kan doorslaggevend zijn bij het terugdringen van ziekteverspreiding en wereldwijde sterfte aan tuberculose en hiv/aids.


(1) Onder de Nederlandse organisaties voor tbc- en aids-bestrijding bevinden zich KNCV Tuberculosefonds, Aids Fonds, Stop Aids Now!, AFEW, ICSS, WPF/MyBody, Mainline, PharmAccess, IAVI en World Aids Campaign.

-----
Programma 22 maart:
- Ontvangst genodigden 11:30 uur
- Adriaan van Dis leest verhaal "Overzee" om 12:00 uur
- Officiele opening 12:15 uur