Studenten maken scriptie te gelde via Scriptiewinkel.nl


RIJSWIJK, 20070322 -- Online Ontsluiten van Onderzoek (o3) en Liones Publishing Services lanceren Scriptiewinkel.nl. De site brengt een verbinding tot stand tussen studenten en bedrijven. Het is een kanaal voor studenten om hun onderzoeksresultaten of scriptie aan te bieden en een voordelige bron van kennis en (markt-)onderzoek voor bedrijven en instellingen. Uitgever Taeke Kuyvenhoven merkte tijdens de proefperiode al dat de site in een behoefte voorziet.

Studie afgerond, feestjes voorbij, scriptie het archief in. Zo vergaat het veel studenten na hun afstuderen. Niet vreemd dat afstudeerscripties in de vergetelheid raken: de auteur gaat zich met heel andere dingen bezighouden. In het allerbeste geval voegt de universiteit of hogeschool de scriptie toe aan de bibliotheekcollectie, waar hij enkele jaren stof gaat verzamelen. Er is geen sprake van ontsluiting van de onderzoeksresultaten die aan de basis van de scriptie liggen.

Met Scriptiewinkel.nl komt aan die situatie een einde. Hoe gaat Scriptiewinkel.nl in zijn werk? Studenten aan HBO-instellingen en universiteiten kunnen hun scriptie aanmelden via www.scriptiewinkel.nl. Deze scripties verschijnen met een samenvatting op Scriptiewinkel.nl. Tegen een vaste vergoeding van 40 euro kunnen vervolgens de scriptie en het cv van de auteur besteld worden.

Taeke Kuyvenhoven, uitgever van Scriptiewinkel.nl: `Een korte proefperiode heeft enkele tientallen bestellingen en een groeiend aantal bezoekers op de site opgeleverd. We merken dat Scriptiewinkel.nl in meerdere behoeften voorziet. Bedrijven beschouwen het als mogelijkheid om snel en effectief kennis en marktinformatie op te doen. Studenten zien dat er iets met hun afstudeeronderzoek gebeurt en ontvangen een vergoeding voor iedere bestelde scriptie.'

Een goed voorbeeld van het succes van Scriptiewinkel.nl is Lennart Boven. Hij schreef de scriptie `Online adverteren' voor zijn studie communicatie aan de Universiteit van Tilburg. In zijn onderzoek mat hij de effecten van online adverteren op de mate van aandacht, het geheugen, de waardering en de klikintentie. Na plaatsing op Scriptiewinkel.nl besteedden marketing- en mediaweblogs zoals Marketingfacts.nl en Mediaonderzoek.nl aandacht aan de scriptie. Ook diverse bestellers wisten de scriptie over online adverteren te vinden.


Scriptiewinkel.nl is een initiatief van o3, Online Ontsluiten van Onderzoek in samenwerking met Liones Publishing Services.

o3 ontsluit kennis van studenten, en koppelt deze op een praktisch toepasbare manier aan het bedrijfsleven. Studenten verdienen hiermee een extra zakcentje, bedrijven hebben toegang tot betaalbaar innovatief onderzoek. Tevens ontvangen bedrijven het cv van de auteur. Hiermee kunnen bedrijven de student benaderen voor extra onderzoek, een (tijdelijke) opdracht of een baan.

Liones Publishing Services (LPS) is een multimediale uitgeverij die voor haar abonnees informatie traceert en op maat publiceert en zich hierbij met name richt op betrouwbare resultaten uit markt- en beleidsonderzoek. Bekende sites van LPS zijn FEITENenCIJFERS.nl en MarketingResearchBase.nl.