Topdirecties in de schoolbanken


Cursus strategie met de 5K methode

EINDHOVEN, 20070322 -- De meerderheid van de topdirecties van het Nederlandse bedrijfsleven besteedt onvoldoende aandacht aan marktgerichte strategie. Dat zeggen niet alleen de Amerikaanse goeroes die ons land bezoeken maar ook onze eigen bedenker van de 5Ks, de vijf strategische kernaspecten voor succesvol ondernemerschap, Jean-Paul Close. Tijd om de topdirecties uit te nodigen om weer eens in de schoolbanken te gaan zitten.

Executives hebben vaak meer weg van financiele goeroes dan van ondernemers, is de mening van Strategisch Management Consultant en auteur, Jean-Paul Close. Onder druk van aandeel- en toezichthouders worden bedrijven steeds weer gesaneerd om de financiele cijfers in stand te houden terwijl vermogensonderdelen worden verkocht om jaarlijks toch een kunstmatig winstplaatje te laten zien.

De bedrijven worden aangevoerd met een "me too" mentaliteit, waar product en prijs de bovenhand voeren, en men zich steeds weer onderling meet met concurrenten. Men houdt zich meer bezig met eventuele fusies en overnames dan een marktgerichte strategie om het bedrijf een blijvende en onderscheidende aansluiting te gunnen met haar markt. Volgens Close kan dit anders en op termijn zal het ook anders moeten.

De wereld is veranderd. De naoorlogse groei en veilige thuismarkten zijn ver achter ons gebleven om plaats te maken voor globalisering, open markten en vrije concurrentie. Deze nieuwe wereld verlangt ook een nieuwe management mentaliteit.

Jean-Paul Close, in samenwerking met Speakers Academy, heeft een zomercursus samengesteld, speciaal voor topdirecteuren en commissarissen. Tijdens de cursus zullen zij uitgedaagd worden om strategisch na te denken over hun ondernemerschap en huidige verantwoordelijkheden aan de hand van het 5K model van Close. Tijdens de cursus, die 5 dagdelen in beslag neemt, komen belangrijke strategische zaken als focus, marktleiderschap, de "me first" mentaliteit, communicatiestrategie en management capaciteiten aan de orde.

Speakers Academy is al marktleider in Nederland op het gebied van het leveren van sprekers, dagvoorzitters en intellectuelen. Jean-Paul Close heeft in Maart 2005 zijn 5K methode gepubliceerd en ziet steeds meer ondernemers, in Nederland maar ook daarbuiten, hun strategie inspireren op de 5Ks. In sommige kringen worden de 5Ks zelfs al de 21ste eeuwse opvolgers genoemd van de beroemde 4Ps van de vorige eeuw.