Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer                         Postbus 90801
der Staten-Generaal                                       2509 LV Den Haag
Anna van Hannoverstraat 4
Binnenhof 1 A                                             Telefoon (070) 333 44 44
2513 AA  S GRAVENHAGE                                     Fax (070) 333 40 33
www.szw.nl 2513AA22XA

Uw brief 5 maart 2007 Ons kenmerk SV/WV/07/8757 Datum 16 maart 2007 Onderwerp Nadere informatie ten behoeve van het algemeen
overleg op 22 maart as aangaande
arbeidsongeschiktheidszaken

U heeft in uw brief van 5 maart gevraagd naar de uitwerking van het coalitieakkoord met betrekking tot de herkeuringen (45 plus groep) en de uitkeringsverhoging naar 75 % en eventueel andere relevante punten. Voor de uitwerking hiervan is meer tijd nodig. Inmiddels heb ik wel een aantal maatregelen getroffen waarover ik u met deze brief informeer.

Herbeoordelingsoperatie
Vooruitlopend op de benodigde wijziging van wet- en regelgeving heeft UWV op mijn verzoek de herbeoordelingsoperatie op basis van het aangepaste Schattingsbesluit opgeschort voor de groep WAO-, WAZ- en Wajonggerechtigden die 45 jaar en ouder was op 1 juli 2004. Dit voorkomt dat herbeoordelingen uitgevoerd zouden worden of uitkeringen zouden worden stopgezet, terwijl deze na inwerkingtreding van de betreffende wet- en regelgeving weer gerepareerd zou moeten worden. UWV heeft vanaf het bekend worden van het coalitieakkoord geen nieuwe herbeoordelingen voor deze groep gepland. Al geplande gesprekken voor een herbeoordeling bij een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige gingen wel door, tenzij de betreffende cliënt daar bezwaar tegen had. Indien uit een al lopende herbeoordeling een lager arbeidsongeschiktheidspercentage geconcludeerd werd, werd de betreffende beschikking niet verstuurd en de uitkering niet aangepast. Voor deze personen is de uitkeringssituatie dus niet veranderd. Ik heb de Inspectie Werk en Inkomen van mijn verzoek aan UWV om te anticiperen op wet- en regelgeving in kennis gesteld.

Aanpassing TRI
In de week van 19 maart a.s. zal ik de aanpassing van de TRI-regeling publiceren. In deze aanpassing wordt geregeld dat de verlenging van zes naar twaalf maanden met onmiddellijke werking wordt toegepast voor personen die recht hebben op een TRI-tegemoetkoming.

Ons kenmerk SV/WV/07/8757

Zodra de concrete uitwerking van de verlaging van de leeftijdsgrens én de verhoging van de uitkering van volledig arbeidsongeschikten beschikbaar is, zal ik uw Kamer hierover nader informeren.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. J.P.H. Donner)


---