Ingezonden persbericht



Amsterdam. 22 maart 2007

Manifestatie voor zwijgende Amsterdamse activist

Ondanks het feit dat de vreemdelingenrechter zijn vrijlating heeft gelast blijft een Amsterdamse activist gegijzeld op een detentieboot in Rotterdam omdat hij principieel weigert zijn identiteit bekend te maken. Vrijdag 23 maart 2007 vindt daarom in het hartje van Amsterdam een solidariteits en protestmanifestatie plaats.

Zwijgrecht

De activist in kwestie is begin 2007 gearresteerd ivm een protestactie tegen het vreemdelingenbeleid en de daarbij horende steeds verder uitbreidende bevoegdheden van de politie. Door de strafrechter is hij tot een (korte) celstraf veroordeeld. Omdat hij, zoals bij veel actievoerders sinds decennia goed gebruik is, aan zijn zwijgrecht heeft vastgehouden en zijn identiteit niet bekend heeft gemaakt is deze straf onvoorwaardelijk opgelegd. Om hem te dwingen zijn zwijgen te breken houdt de overheid hem sinds het einde van zijn straf begin maart gegijzeld in vreemdelingenbewaring. Hij zwijgt ook uit sympatie met al diegenen die het recht op een legale identiteit in Europa ontzegd wordt.

Amsterdam

Deze manifestatie vindt op de Munt in het hart van Amsterdam plaats omdat de activist in kwestie Amsterdammer is, maar ook omdat de amsterdamse burgemeester als staatsecretaris van het tweede paarse kabinet een van de hoofdverantwoordelijken van het tegenwoordige vreemdelingenbeleid en het bijhorende detentieregime is. Het is de bedoeling aan alle Amsterdammers en de burgervader vooraan duidelijk te maken dat iedere burger van de stad zoiets kan overkomen zodra die probeert de overheid dwars te zitten.

Bij de manifestatie zullen sprekers aanwezig zijn die van zijn situatie verslag doen maar ook van de stand van zaken wat het detentieregime voor geillegaliseerden betreft

De Manifestatie begint op vrijdag 23 maart 2007 om 20.00 uur op de Munt in Amsterdam

--


Ingezonden persbericht