Tefal Beren-express vertrekt op Pannenkoekdag vanuit Ouwehand

14.03.2007 / 14:32 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kukler healthcare com.

Kukler healthcare com.

BerenExpress.JPG

Scholieren brengen duizenden knuffelberen naar school voor kinderen in Bosnië en Herzegovina

Tefal Beren-express vertrekt op Pannenkoekdag vanuit Ouwehand

Veenendaal, 14 maart - Deze week is begonnen met het ophalen van vele duizenden knuffelberen die leerlingen van basisscholen door het gehele land verzameld hebben voor hun leeftijdgenoten in Bosnië en Herzegovina. De inzameling maakt deel uit van de landelijke actie Beren voor Beren, onderdeel van de eerste nationale Pannenkoekdag die op zaterdag 24 maart wordt gehouden. Pannenkoekdag is een initiatief van Tefal dat dit jaar 40 jaar bestaat. In verband met dit jubileum schenkt Tefal een sponsorbedrag aan het Berenbos van Ouwehands Dierenpark en Alertis, de stichting voor beer en natuurbescherming in Rhenen. In het Berenbos wonen circus- en dansberen, vaak afkomstig uit Oost-Europa, en hier van hun oude dag genieten naar een vaak pijnlijk berenleven.

Volgende week wordt bekend welke basisschool de meeste speelgoedberen heeft ingezameld. De eerste prijs voor de winnaar is een totaal verzorgde schoolreis voor de hele school naar Ouwehands Dierenpark. De tweede prijs wordt op 23 maart uitgereikt en bestaat uit een pannenkoekparty op school, opgeluisterd door Zoopies uit de gelijknamige TV-serie en de bioscoopfilms die de pannenkoeken bakken.

Het hoogtepunt van de actie Beren voor Beren is zaterdag 24 maart tijdens Pannenkoekdag wanneer de ambassadeur van Bosnië en Herzegovina, Fuad Sabeta, met ZOOP-ster Bionda, in Ouwehands Dierenpark het startsein geeft voor het vertrek van de Beren-express naar zijn land. Daar zullen de speelgoedberen de komende maanden worden afgeleverd bij scholen, internaten, vluchtelingenkampen en kleuterscholen. Eén dag eerder is de Bosnische ambassadeur ook al actief in het kader van Beren voor Beren; hij geeft dan een aardrijkskundeles op de basisschool die er met de tweede prijs vandoor ging.

Pannenkoekdag
Vast staat dat Pannenkoekdag een jaarlijks karakter krijgt. Tefal heeft hiervoor de vierde zaterdag van maart uitgeroepen. Om te benadrukken dat pannenkoeken bakken een kinderfeest is heeft Tefal onlangs een pannenkoekpan met berenvorm op de markt gebracht. Daarnaast wordt de (nieuwe) website www.pannenkoekdag.nl steeds meer bezocht door kinderen die op de hoogte willen worden gehouden van de laatste ontwikkelingen over de Beren voor Beren-actie en Pannenkoekdag. Naast actuele informatie, onder meer over scholen die over-enthousiast aan de actie Beren voor Beren deelnemen (klaslokalen die zijn opgetoverd tot berenwoonkamers e.d.) bevat de website lekkere recepten en leuke weetjes over de geschiedenis van de pannenkoek.

Niet alleen in ons land krijgt de eerste nationale Pannenkoekdag en de actie Beren voor Beren veel belangstelling; ook in Bosnië en Herzegovina begint door te dringen dat er binnenkort duizenden speelgoedberen de grens zullen passeren op weg naar kinderen die een knuffel kunnen gebruiken. In de Dveni Avaz, de grootste krant van het land stond een groot artikel over de bereninvasie en ook de nationaal radiozenders konden niet om het berennieuws heen. De berichtgeving leverde tal van reacties op van instellingen die zich graag over de knuffelberen willen ontfermen.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnamen met Hanneke van Rooij, productmanager Tefal (0318-582424) of Gerard Voituron, voorlichting (06-22523195). Wilt u aanwezig zijn tijdens Pannenkoekdag op 24 maart in Ouwehands Dierenpark (programma loopt van 12.30-14.00 uur) belt u dan even met een van bovenstaande nummers zodat u kan worden voorzien van een toegangsbewijs.