Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 19 maart 2007
PERSBERICHT: Officiële opening boothuis KNRM Huizen

Op zaterdag 24 maart a.s. zal het nieuwe boothuis van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) Huizen officieel geopend worden. Het nieuwe verblijf aan de haven werd mogelijk gemaakt dankzij de erfenis van mevrouw Jo van der Elst-Pol. Vlak voor haar dood sprak ze de wens uit de nieuwbouw van het jongste KNRM reddingstation te willen bekostigen. Ter nagedachtenis zal het boothuis de naam In dankbare herinnering aan Jo van der Elst dragen. De openingshandeling zal verricht worden door mevrouw N. van der Elst, een nicht van de erflater.

Mevrouw Van der Elst-Pol was voor de KNRM geen onbekende. Ze bekostigde de nieuwbouw en verbouw van in totaal 8 boothuizen en bemanningverblijven. Op haar sterfbed verkondigde ze KNRM directeur S.E. Wiebenga dat ze de nieuwbouw van het jongste KNRM reddingstation wilde bekostigen. Haar nalatenschap moest volgens haar aan dat doel worden besteed. Aan deze wens heeft de KNRM gehoor gegeven. Evenals de voorgaande boothuizen die door de gulle geefster werden bekostigd, zal ook dit keer haar naam de gevel opsieren. Dit keer echter als tastbare herinnering aan de bijzondere vrouw die veel voor de Redding Maatschappij betekende.
Ook de gemeente Huizen speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het boothuis. De gemeente bood een renteloze lening aan om de bouw te kunnen starten. Een belangrijk signaal vanuit de gemeente die met het aanbod aangaf dat de KNRM zeer welkom is in Huizen.

Samenwerking met reddingsbrigade
Het nieuwe boothuis biedt onderdak aan de reddingboten van zowel het KNRM-reddingstation als de reddingsbrigade en beschikt tevens over een bemanningsverblijf, een droog- en opslagruimte voor de overlevingspakken en een werkplaats voor klein onderhoud. De reddingsbrigade Huizen houdt zich bezig met de beveiliging van het Huizer strand, de begeleiding van evenementen en de daarvoor noodzakelijke opleidingen en trainingen. De zogenaamde SAR-taak (Search and Rescue) wordt in Huizen uitgevoerd door de KNRM.