NCRV

Wonderlijke wegen

Nieuwe serie afleveringen

Vanaf zaterdag 24 maart
Nederland 2
19.03 uur

In het NCRV-programma Wonderlijke wegen bezoekt presentator/zanger Ernst Daniël Smid plaatsen en regio's in Nederland, op zoek naar bijzondere en waargebeurde verhalen uit het vaderlandse verleden. Verhalen van mensen die een bijzondere rol speelden in hun tijd. Omdat ze opstonden tegen de heersende macht, tegen onrecht of tegen een in hun ogen verkeerde leer. Mannen en vrouwen die alles gaven voor hun grote en onbereikbare liefde, voor de kerk of voor hun familie. Mensen die hun sporen nalieten in de geschiedenis van ons land. Sporen die nog altijd zichtbaar, tastbaar en voelbaar zijn.

Vanaf zaterdag 24 maart brengt Ernst Daniël deze verborgen verhalen weer tot leven. Hij neemt de kijker mee terug in de tijd en geeft zo een kijkje in het leven van mannen en vrouwen uit onze vaderlandse geschiedenis. En niet per sé de grote namen, als Willem van Oranje, Erasmus of Michiel de Ruyter. In Wonderlijke wegen gaat het juist om de verhalen die voor velen nog onbekend zijn. Zo gaat Ernst Daniël dit seizoen onder andere op bezoek in Katwijk. In de zomer van 1915 voer de haringlogger KW171 uit. Op volle zee kreeg een van de bemanningsleden een visioen: God had hem uitverkoren! Hij probeerde zijn medebemanning te overtuigen, maar de waanzin maakte zich meester van de KW171. Ook bezoekt Ernst Daniel Leiden op zoek naar het verhaal van de 19e eeuwse Goeie Mie. Ondanks haar goede inborst bleek zij met arsenicum meerdere Leidse inwoners te hebben vermoord.

Naast de verhalen is er in Wonderlijke wegen ook aandacht aan cultuurhistorisch erfgoed. Erfgoed dat vaak ook bezocht kan worden. Op de website wonderlijkewegen.ncrv.nl kunnen kijkers routes downloaden en uitprinten.

Ernst Daniel Smid (53) vertolkte na zijn opleiding aan het conservatorium in Amsterdam diverse grote operarollen. Tevens speelde hij in enkele musicals en operette. Naast het programma Wonderlijke wegen is hij regelmatig op televisie te zien met zijn programma Una voce particolare.