Scouting vraagt aandacht voor klimaat door planten klimaatbos

20.03.2007 / 10:04 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Scouting nederland

Scouting nederland

Ruim 300 scouts van Scoutinggroepen uit Almere, planten op zaterdag 24 maart een klimaatbosje op het Stadslandgoed de Kemphaan in Almere. Een klimaatbosje bestaat uit minimaal 3 walnotenbomen, die in een opvallende driehoeksvorm worden geplant. Door het planten van het klimaatbosje, wil Scouting het brede publiek nieuwsgierig maken en inspireren om na te denken over en zelf iets te doen aan het klimaatprobleem. Scouting Nederland levert met deze actie een zichtbare bijdrage aan de campagne 'HIER'.

Planten van de bomen in Flevoland
In 2007 worden door scouts honderd klimaatbosjes geplant in de diverse provincies in Nederland. Op 24 maart wordt om 10.00 uur het startsein gegeven aan de 300 scouts, die namens alle scouts in Flevoland, het eerste klimaatbosje planten. Dit gebeurt op het Stadslandgoed de Kemphaan aan de Kemphaanweg 1 te Almere. Na het planten spelen de scouts bij de walnotenbomen natuur- en milieuspellen.

Waarom plant Scouting honderd klimaatbosjes?
Het aantal van honderd klimaatbosjes is bij Scouting ingegeven omdat in 2007 het Scoutingspel wereldwijd honderd jaar bestaat. Deze bomen moeten minstens honderd jaar lang CO2 binden. De klimaatbosjes staan symbool voor de grotere compensatiebossen die in de tropen worden aangelegd. Hiermee dragen ze op kleine schaal bij aan een oplossing voor het klimaatprobleem. Voor Scouting staat het klimaatbosje dan ook symbool voor de toekomst, in het bijzonder van het klimaat.

Een ander argument om honderd bosjes te planten is het onderwerp klimaat, dat binnen het Scoutingspel een belangrijk onderdeel uitmaakt van de interessegebieden natuur en milieu. Scouting vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren in en met de natuur activiteiten kunnen ondernemen, maar ook dat ze hun verantwoordelijkheid voor de natuur nemen.

Beeldend kunstenaars en een beeld van de toekomst en milieu Speciaal voor deze dag is aan twaalf bekende beeldend kunstenaars gevraagd een schilderij te maken met als thema: milieu en de toekomst. Welk toekomstbeeld hebben de kunstenaars als wij nu en 'HIER' actie ondernemen om het klimaatprobleem op te lossen? Elk van de twaalf schilderijen zal op het Stadslandgoed de Kemphaan in Almere worden samengevoegd tot één paneelschilderij. Daarmee wordt een nieuw beeld gecreëerd van de toekomst en het milieu. Bij het samenvoegen van de schilderijen krijgen de beeldend kunstenaars ondersteuning van scouts uit Almere, die ook laten zien hoe creatief ze zijn. Het paneel met de twaalf schilderijen wordt door de beeldend kunstenaars cadeau gedaan aan Scouting, die het afstaat aan de initiatiefnemers van de campagne 'HIER'. Van de opbrengst uit de verkoop van het paneel kunnen zij nieuwe bomen aanschaffen en laten planten. De 12 beeldend kunstenaars die bijdragen aan het project zijn: Menno Baars, Klaas Weremeus Buning, Sam Drukker, Hendrik Elings, Flip Gaasendam, Peter Hartwig, Jeroen Hermkens, Anton Martineau, Charlotte Molenkamp, Jan Sierhuis, Henk van Vessem en Rob Weddepohl.

Hulp van genodigden
Bij het planten van de walnotenbomen krijgen de scouts hulp van de gedeputeerde van Flevoland, mevr. Laura Bouwmeester, de wethouder van gemeente Almere dhr. Henk Smeeman, de wethouder van gemeente Noordoostpolder dhr. Willem Keur, namens Schiphol Group de directeur van Lelystad Airport dhr. Lex Oude Weernink, heemraad van Waterschap Zuiderzeeland dhr. Leen Geerse, dhr. Klaas Wilting, dhr. Bob Crébas, de directeur Natuur en Milieu Flevoland mevr. Vera Dam, de directeur Landschapsbeheer Flevoland dhr. Bouwe Bakker, mevr. Mieke van Heuven, directeur Landschapsbeheer Nederland, de voorzitter van DE LANDSCHAPPEN dhr. Bart Fokkens en vele andere genodigden.

Onderdeel campagne 'HIER'
Het planten van klimaatbosjes is een initiatief van DE LANDSCHAPPEN en Landschapsbeheer Nederland. De actie maakt deel uit van de landelijke klimaatcampagne 'HIER'. Met deze campagne spannen 40 goede doelenorganisaties zich in, om het wereldwijde klimaatprobleem aan te pakken. Voor meer informatie over de campagne: www.hier.nu Almere, 19 maart 2007