GGD Midden Nederland


PERSBERICHT

20 maart 2007

Wereld Stop Tuberculosedag 2007: Nederland voorop in de strijd tegen co-epidemie tuberculose en hiv/aids

Nederland heeft een cruciale bijdrage te leveren in de aanpak van tuberculose en hiv/aids wereldwijd. Ons land vervult een sterke voortrekkersrol in het terugdringen van ziekteverspreiding en wereldwijde sterfte aan tuberculose. De samenwerkende landelijke organisaties tegen tuberculose en hiv/aids roepen in de week van Wereld Stop Tuberculosedag de Nederlandse overheid op tot meer steun voor de strijd tegen de co-epidemie tuberculose-hiv/aids.

Op zaterdag 24 maart a.s. is het Wereld Stop Tuberculosedag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor tuberculose, waar ruim anderhalf miljoen mensen ieder jaar aan overlijden. De strijd tegen deze levensgevaarlijke infectieziekte is nog altijd van groot van belang, ook voor Nederland met nog steeds 1100 nieuwe pati?nten per jaar. Nederland beschikt bovendien over unieke kennis en expertise op het terrein van tbc- en hiv/aids-bestrijding en het gevaarlijke samenspel daartussen.

Rond Wereld Stop Tuberculosedag zijn er diverse activiteiten door het land, met als thema: `TB anywhere is TB everywhere', oftewel: Tuberculose hier en daar: het is ?nze zorg. Want zolang tuberculose ergens ter wereld heerst, blijft de ziekte ook hier in Nederland voorkomen. In Nederland zijn GGD'en en artsen in de ziekenhuizen verantwoordelijk voor de behandeling van tbc-pati?nten.

Fototentoonstelling "Het krot" in de Tweede Kamer
In de landelijke campagne staat de week v??r 24 maart een heus krot uit Zuid-Afrika centraal: dit staat als kunstobject in het gebouw van de Tweede Kamer. Het krot bevat een ontroerende fototentoonstelling over jongeren en volwassenen getroffen door tuberculose en hiv/aids, die na behandeling weer volop in het leven staan. Bezoekers aan de Tweede Kamer kunnen vier weken lang de tentoonstelling van de Zuid- Afrikaanse kunstenaar en fotograaf Damien Schumann bezichtigen. Deze tentoonstelling wordt op 22 maart aanstaande om 12.00 uur geopend door Adriaan van Dis met een verhaal over zijn ervaringen met straatkinderen in Durban.

Op 20 maart aanstaande bieden landelijke Nederlandse organisaties actief in de gezamenlijke strijd tegen tuberculose en hiv/aids, de Tweede Kamer een petitie aan. Nederland kan een sterkere voortrekkersrol spelen in de strijd tegen tuberculose en hiv/aids en zou daarbij ook in Europees verband de infectieziekten steviger moeten aanpakken. De financi?le bijdrage aan de bestrijding van tuberculose, hiv/aids en malaria moet worden verhoogd, van 391 miljoen euro in 2007 naar 600 miljoen euro in 2010. De organisaties roepen op om ook het maatschappelijke middenveld - Nederlands en ter plekke - hierin te betrekken. Tuberculose, hiv/aids en malaria zijn met 5,5 miljoen doden per jaar de drie meest dodelijke infectieziekten wereldwijd. Bovendien wakkeren aids en tuberculose elkaar aan.

Tuberculose gaat over mensen
Tuberculose in Nederland of in Afrika: je kunt er ernstig ziek van worden, en zonder de juiste behandeling zelfs aan overlijden. De gevolgen van de ziekte zijn groot, ook voor de naaste omgeving van mensen met tuberculose. Maar met een tijdige opsporing en de juiste medicijnen kunnen mensen die door tuberculose soms compleet aan de grond zaten, er weer helemaal bovenop komen. Ook mensen met een dubbele infectie tuberculose en hiv/aids kunnen met de gezamenlijke aanpak met aidsremmers en tbc-medicijnen weer helemaal op de been worden geholpen. De mensen die afgebeeld staan in het krot zijn daar een voorbeeld van. Zij kunnen nu iets betekenen voor anderen.

---- --