Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

21/3/2007 - Buurtverenigingen houden eigen buurt schoon.

Op zaterdag 24 maart a.s. zal om 12.00 uur de start van het project Buurt Schoon op het plein van de Furenthela (voor de PLUS-markt) met een officieel tintje plaatsvinden.

Na de symbolische overhandiging door wethouder Winthagen van de inzamelmiddelen aan de verenigingen zal het parkje rond de vijver en het centrum worden schoongeveegd.

Zeven verenigingen gaan zich inzetten voor de zwerfvuilinzameling en daarmee voor een betere leefomgeving in hun buurt.

En aangezien 19 tot en met 24 maart 2007 de Week van Nederland Schoon is, willen we op de Opschoondag 24 maart 2007 het project onder de naam Buurt Schoon starten.

Met de verenigingen is overeengekomen dat ze een inzamelgebied krijgen toegewezen waar ze minimaal éénmaal per kwartaal het zwerfvuil inzamelen.

Het ingezamelde zwerfvuil zal bij het gemeentelijk depot aan de Lindelaufer Gewande worden afgegeven of door de buitendienst op maandag en vrijdag worden opgehaald. De vereniging ontvangt hiervoor een vergoeding. Door de gemeente worden vuilniszakken en handschoenen ter beschikking gesteld. De regeling zal na één jaar worden geëvalueerd.

Wat wordt er nu onder zwerfvuil verstaan?

Deze definitie is niet makkelijk te geven en er zijn diverse definities in omloop. De stichting Nederland Schoon hanteert de volgende definitie: Zwerfvuil bestaat uit het grootste deel uit restanten van eten, drinken, sigaretten en kauwgum.

Met het programma Openbare ruimte als visitekaartje waarin voorop staat, dat de bewoners en bezoekers van Voerendaal aangenaam kunnen vertoeven in een tijdsbestendige, ontmoetingsvriendelijke en vitale openbare ruimte, wordt met dit initiatief een grote bijdrage geleverd.

We wensen onze verenigingen succes met dit goede initiatief.