Gemeente 's-Hertogenbosch

21-03-2007
Aanstaande zaterdag de eerste zwerfafvaldag!

Op 24 maart aanstaande organiseert de gemeente 's-Hertogenbosch voor de eerste keer de Zwerfafvaldag. De gemeente wil verenigingen de kans geven deel te nemen aan deze actie en daarmee extra geld binnen te halen. Op deze manier kunnen zij zich inzetten voor een schonere stad door het vullen van zakken met zwerfafval. Een vereniging ontvangt 75 euro voor de vereniging en 7 euro per deelnemer als ze meedoen. Per vereniging mogen minimaal 10 leden en maximaal dertig leden - van 12 jaar en ouder - deelnemen aan de actie.

Wat houdt de actie in?

Elke vereniging heeft een inschrijfformulier ontvangen, waarmee het aantal deelnemers aangemeld kan worden. Nadat alle aanmeldingen binnen zijn, heeft de gemeente een gebiedsindeling gemaakt. Op basis van het aantal deelnemers wordt gekeken welk gebied de vereniging schoon kan gaan maken. Op zaterdag 24 maart worden deelnemers om half negen verwacht voor het officiële startschot van de actie. De contactpersoon van de vereniging meldt zich voor registratie. Genoteerd wordt welke vereniging en welke personen daadwerkelijk aanwezig zijn. Aan alle deelnemers wordt gevraagd een paraaf te plaatsen op de presentielijst. Dit in verband met de financiële afhandeling en de betaling van het bedrag per persoon. Na ontvangst met een kopje koffie en taart wordt uitgelegd hoe de actie in zijn werk gaat. In het kort komt het op het volgende neer: alle deelnemers ontvangen handschoenen, knijpertjes, veiligheidshesjes en afvalzakken. Daarnaast ontvangt iedereen een overzicht van de straten die schoongemaakt moeten worden. Alle deelnemers vertrekken naar het door hen schoon te maken gebied en maken dit vrij van zwerfafval. Volle zakken kunnen, op goed zichtbare aangegeven plekken, langs de route achtergelaten worden. Deze worden tijdens de actie door de gemeente opgehaald. Bij bijzondere vondsten zoals chemische stoffen, grof vuil enz. kunt u de organisatie waarschuwen. Zij zorgen voor een veilige afvoer van de spullen. Indien nodig doet de organisatie aangifte bij de politie van de gevonden voorwerpen. Nadat de taak erop zit, waarschijnlijk rond 12 uur, kan iedereen bij het verzamelpunt de hesjes inleveren en onder het genot van een kopje koffie nog even napraten.

StartlocatiesOm organisatorische redenen start de actie vanuit vier locatie's:


- Scouting gebouw Sint-Tarcisius, T.M. Kortenhorstlaan 2a (Rosmalen);


- Foyer sporthal Rijnstraat, Rijnstraat 56;


- Stichting Jeugdwerk Maaspoort, Locatie De Poort, Oudaanstede 69;


- Watersportvereniging Vinking, Ertveldweg 7.

Programma

8.30 uur

Verzamelen bij de startlocatie (Wethouder Eugster naar de locatie Stichting Jeugdwerk Maaspoort)

8.35 uur

Koffie of thee met een stuk taart


- Alle deelnemers persoonlijk melden bij de organisatie.


- Uitreiken oranje hesjes, knijpertjes en vuilniszakken. De vuilniszakken zijn speciaal voor deze actie bedrukt met de tekst Zwerfafvaldag.


- Uitreiken plattegronden, waarop staat welk gebied wordt schoongemaakt.

Er is zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de deelnemers. Toch kan het zijn dat het gebied afwijkt.

8.50 uur

Welkom en aftrap door de wethouder

9.00 uur

In groepjes van twee of meerdere personen de wijk in


- De vuilniszakken achterlaten op de plattegrond aangegeven plaatsen.

11.45 uur

Terug bij de startlocatie (weer koffie of thee).


- Eventueel uitwisselen van de opgedane ervaringen.

12.00 uur

Einde actie zwerfafvaldag.