Gemeente Breda

Enquête Leefbaarheid en Veiligheid in Breda

Rond 24 maart valt bij ongeveer 7.000 Bredanaars van 15 jaar of ouder een vragenlijst over leefbaarheid en veiligheid op de deurmat.

Deze enquête maakt deel uit van een grootschalig onderzoek, waarbij sinds maart vorig jaar elke maand aan Bredanaars is gevraagd naar hun mening over leefbaarheid en veiligheid in hun buurt. De komende meting is de zogenaamde eindmeting van een jaar lang maandelijks enquêteren.

De vragenlijsten die binnenkort worden verstuurd, kunnen zowel schriftelijk als digitaal worden ingevuld. Ook jongeren worden bij de enquête betrokken, omdat zij vaak andere opvattingen hebben over de leefbaarheid van Bredase buurten dan oudere leeftijdsgroepen.

Het afgelopen jaar hebben ruim 12.000 inwoners van Breda een vragenlijst over leefbaarheid en veiligheid ingevuld en opgestuurd naar de gemeente. In 2006 is onder andere op basis van deze informatie de veiligheidsmonitor gemaakt. Die monitor geeft aan dat de criminaliteit in Breda over het algemeen terugloopt en de leefbaarheid in de aandachtsbuurten niet meer zo ongunstig is als een aantal jaren geleden. Maar de criminaliteit neemt niet op alle fronten en in alle buurten van Breda af. Ook is het veiligheidsgevoel bij de inwoners nog onveranderd en ligt de leefbaarheid in sommige buurten, die niet onder de aandachtsgebieden vallen, ruim onder het Bredase gemiddelde. Concrete maatregelen, zoals de aanstelling van een veiligheidsregisseur in Breda-Noordoost en Belcrum/Spoorbuurt, veiligheidsactieplannen voor wijken en buurten als Fellenoord, Schorsmolen, Oud-Tuinzigt, Biesdonk-West, Belcrum en Spoorbuurt en nog meer aandacht voor de inrichting van de openbare ruimte moeten daar verandering in brengen. Ook de politie besteedt gericht aandacht aan problemen in buurten.

Het effect van dit alles zal na een jaar nog niet direct zichtbaar zijn, maar de gemeente houdt de leefbaarheid en veiligheid in de stad nauwlettend in de gaten. Vandaar dat nog steeds elke maand wordt gemeten hoe de Bredanaars de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt ervaren zodat nog gerichter kan worden ingespeeld op specifieke problemen in een buurt.

De resultaten van de tot nu toe gehouden metingen van de leefbaarheid- en veiligheidsenquête zijn op deze website terug te vinden. De totaalrapportage van alle enquêtes samen verschijnt in juni van dit jaar.

Breda, 22 maart 2007