Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 22 maart 2007

Alkmaarse scholen dragen steentje bij aan landelijke schoonmaakacties

Stichting Nederland Schoon organiseert aanstaande zaterdag de Landelijke Opschoondag als afsluitende actie van de Week van Nederland Schoon. Op vrijdag 23 maart draagt de gemeente Alkmaar haar steentje bij aan een schone leefomgeving, maar doet dat niet alleen. De schoonmaakacties gebeuren in samenwerking met basisschool Bello, de St. Matthiasschool, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Twaalf kinderen van basisschool Bello en negenenvijftig kinderen van de St. Matthiasschool starten vrijdag om 10.00 uur met schoonmaakacties. De kinderen gaan dan met nieuwe veegwagens, die het WNK beschikbaar heeft gesteld, de wijk in om zwerfvuil aan te pakken. De leerlingen van de Belloschool lopen een route via de Geestersingel richting het station. Stadstoezicht is aanwezig om de verkeersveiligheid te garanderen.

Niet alleen de straten, maar ook de Alkmaarse wateren krijgen een schoonmaakbeurt. Het HHNK voert in opdracht van de gemeente schoonmaakwerkzaamheden uit bij de Boendalebrug in Overdie, dan aan de noordzijde van het Daalmeerpad tussen de Laan van Keulen en het tunneltje onder de N245, en tot slot bij de sloot tussen het Gulden Pad en de Kromdel.

Firma Wellink neemt de binnenstedelijke wateren die niet onder het HHNK vallen, zoals grachten en singels, voor haar rekening. Deze firma is deze week van start gegaan met het reinigen van de stedelijke wateren. De komende twee weken worden deze ontdaan van afval, oude fietsen, zwerfvuil, etc.

Een ander aspect van de schoonmaakacties betreft de Alkmaarderhout. Omdat de Alkmaarderhout dit jaar 400 jaar bestaat, krijgen drie monumenten een opknapbeurt. Dit zijn de Rippingbank in de hertenkamp, het Van Dam-monument aan de Prinses Julianalaan en het

5 mei-monument aan de Harddraverslaan. Stadswerk start rond 10.00 uur met het reinigen van de monumenten.

Rondom het Horizoncollege aan de Kruseman van Eltenweg voert Stadswerk extra groenonderhoud uit, zodat ook de bomen en struiken er weer mooi bijstaan.

Tot slot houden de NS een grote schoonmaakactie op hun eigen terrein, zoals het reinigen van vervuilde emplacementen en parkeerplaatsen.

Uitnodiging pers:
Om 10.00 uur halen de veegwagens de kinderen van de scholen op om met de schoonmaakacties in de wijk te beginnen. De werkzaamheden zijn om 11.00 uur ten einde. Locaties:
Belloschool, Snaarmanslaan 19
St. Matthiasschool, Coornhertkade 105

Nuttige contactgegevens in verband met publiciteit en foto's: HHNK: mevrouw E. Beukema, E.Beukema@hhnk.nl
Firma Wellink: tel. 06-53568932 (voor een foto op vrijdag contact opnemen met dit nummer) NS: W. de Waal, locatiemanager, 072-5198374 / wilfred.dewaal@ns.nl