Onderwijsmuseum


Persbericht
Van gewest tot geweest
Een geschetste geschiedenis van koloniaal gebied
24 maart t/m 9 september

Vanaf 24 maart is de tentoonstelling Van Gewest tot Geweest in het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam te zien. In deze tentoonstelling worden schoolplaten uit België, Duitsland en Nederland getoond die de koloniale gebieden van deze drie landen verbeelden. De tentoonstelling wordt zaterdag 24 maart a.s om 15.30 officieel geopend door Teun van de Keuken, de man achter de slaafvrije chocolade Tony's Chocolonely.

Als echte ontdekkingsreizigers worden bezoekers meegenomen op een reis door de voormalige koloniale gebieden van Nederland, België en Duitsland. Op een spannende manier ontdekken ze of er verschillen zijn in de wijze waarop de drie landen hun voormalige koloniën verbeeldden op schoolplaten. Daarbij gaat het om platen die zijn vervaardigd in de periode van 1890 tot 1970 en in die tijd ook op veel scholen gebruikt werden voor het onderwijs in aardrijkskunde en geschiedenis.

Het avontuur door de jungle van schoolplaten eindigt bij het drielandenpunt waar te zien is hoe het onderwijs nu met het koloniaal verleden omgaat. Speciale aandacht is er voor de verschillende samenwerkingsverbanden tussen de drie landen.

Van gewest tot geweest is leerzaam voor jong en oud en ideaal voor een exotisch dagje weg in eigen land!

Meer informatie kunt u vinden op de weblog van de tentoonstelling: http://gewest.onderwijsmuseum.nl