Ingezonden persbericht


Fotowerken Ruud van Empel in Museum Het Valkhof

PERSBERICHT Nijmegen, 27 februari 2007

Ruud van Empel - fotowerken (1996-2006)

24 maart tot en met 3 juni 2007, Projectruimte

Je wordt er als een magneet door aangetrokken en toch blijft er afstand. De fotoportretten van Ruud van Empel (1958) intrigeren de kijker. Kinderen - blank en donker - plaatst hij op zijn foto's in een natuurlijke omgeving. Door de bijna hallucinerende heldere belichting lijkt het tafereel levensecht. Maar de werkelijkheid is anders. Dat voelt de beschouwer, en dat is wat de kunstenaar wil. Van Empel componeert een nieuwe wereld uit de duizenden digitale beelden in zijn fotoarchief. Van ooglid tot wimper, van blad tot insect. Die wereld zet de kijker aan tot denken. 'Mijn foto's vertellen op zich geen verhaal, daar ben ik niet op uit. De kijker maakt zijn eigen verhaal. Over de schoonheid van kinderen bijvoorbeeld, en de kracht van hun onschuld.' De internationale kunstwereld heeft Ruud van Empel inmiddels ontdekt - van Parijs ttot New York waar hij de afgelopen jaren exposeerde. Zo'n 35 fotowerken van Ruud Empel uit de periode 1996-2006 zijn binnenkort te zien in de Projectruimte van Museum Het Valkhof: zwarte en blanke kinderen, studies naar vrouwen en natuur. De expositie vindt plaats van 24 maart tot en met 3 juni 2007.

Van artdirector tot kunstenaar. Ruud van Empel (1958) is een veelzijdig kunstenaar, met in zijn bagage een carrière als decor- en theaterontwerper, grafisch vormgever en filmmaker en artdirector bij diverse tv-producties. Begin jaren negentig trad hij naar buiten met beeldend werk. Hij vervaardigde collages van planten, dieren, bloemen en bomen die hij op grote, in zwart-wit gefotografeerde boslandschappen monteerde. Vanaf het midden van de jaren negentig legde hij zich volledig toe op de kunstfotografie. Hij ontwikkelde beelden in thematische reeksen zoals The Office, Study for Women, Study in Green en meer recent World Moon, alle vertegenwoordigd in de expositie.

Werkelijkheid en volmaaktheid. Ruud van Empel ervaart de schilderkunst als een belangrijke drijfveer voor zijn oeuvre. Het kunstwerk waarmee hij uiteindelijk naar buiten treedt, ziet er harmonisch en vanzelfsprekend uit, maar feitelijk zit het definitieve beeld zeer geraffineerd in elkaar. Van Empel combineert beelden op de computer en assembleert scènes die ons oog een beetje om de tuin leiden. Het werk balanceert tussen werkelijkheid en perfectie. Het zijn als het ware realistische toverbeelden die het midden houden tussen verhalende schilderkunst en geënsceneerde fotografie. De fotografie van Ruud van Empel is ongelofelijk helder van kleur en rijk aan details. De menselijke figuur wordt omringd door weelderige natuur. De voorstelling is intrigerend en sprookjesachtig van sfeer. De kinderen die poseren voor de camera lijken zich er van bewust dat hun portret symbool staat voor de onbevangen idylle van de jeugd.

Donkere kinderen. De wereld van World Moon (2005-2006) wordt bevolkt door donkere kinderen. Van Empel concentreert zich in deze periode op de duistere, mysterieuze verschijning van de tropen. De intensheid van de donkere huid en de priemende witte ogen maken de gezichten buitengewoon. Met hun onbevangenheid en waardigheid symboliseren de kinderen de volmaaktheid van de schepping. De kunstenaar toont ons een geïdealiseerd beeld van een ongedwongen schoonheid in een afgesloten wereld. Hij maakt zo tot realiteit wat feitelijk niet bestaat, onbereikbaar is. Van Empels portretten van zwarte kinderen waren 'breaking news' in Amerika, niet eerder werd daar de schoonheid van donkere kinderen zo nadrukkelijk onderwerp van hedendaagse kunst.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Moon World Venus (¤ 29,95, te koop in de museumwinkel, ISBN 909021059-8).

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-3608805.

www.museumhetvalkhof.nl. Open: di-vrij: 10-17; za, zo, feestdagen 12-17 uur .

Einde persbericht
Downloaden foto bovenin dit persbericht via www.museumhetvalkhof.nl Meer persfoto's kunt u opvragen via:
Flatland Gallery, Utrecht: T 030 - 2315181, F: 030 - 2368424, E: info@flatlandgallery.com

Voor alle informatie/interviews: Afdeling Marketing & pr, Jannemarie van den Brand, j.vandenbrand@museumhetvalkhof.nl. T: 024-3608805 F: 024-3608656

Jannemarie van den Brand
medewerker marketing & pr

Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen
Postbus 1474, 6501 BL Nijmegen
Tel. +31 (0)24 3608805
Fax +31 (0)24 3608656
www.museumhetvalkhof.nl