Algemene Onderwijsbond

Algemene Onderwijsbond / 0900 463 62 62 / info@aob.nl / www.aob.nl het Onderwijsblad
nr 6 24 maart 2007

Utrecht, 23 maart 2007]

onderwerpen Het Onderwijsblad nr 6

Nieuws

Bve-bijeenkomsten: poot stijfhouden
Personeelsleden in de bve hebben de vakbonden tijdens de cao-bijeenkomsten de afgelopen twee weken een 'niet mis te verstane boodschap' meegegeven voor de nieuwe onderhandelingen met de Mbo-raad. Dagelijks bestuurder Gerrit Stemerding: "De poot stijfhouden en vasthouden aan onze eisen."

Feedback
Er bestaan allerlei systemen en digitale instrumenten om de kwaliteit van de scholen te meten, meestal zijn ze in handen van het management. Er is nu ook een instrument van en voor docenten in het voortgezet onderwijs: de Feedbackscan VO

Scheiding zwart/wit blijft hardnekkig
Iedereen vindt het ongewenst. Toch is er ondanks allerlei goedbedoelde acties nooit iets verbeterd aan de segregatie van witte en zwarte scholen. In 2008 komen er vaste momenten voor aanmelding op basisscholen.

Achtergrond

Lesuur van tachtig minuten is ideaal
Enkele scholen in Nederland durven de traditionele lengte van een les - vijftig minuten - los te laten. En dat bevalt prima. "Lessen van zeventig of tachtig minuten zijn rustiger voor de leerlingen en je kunt er meer lesstof in kwijt. Ik snap niet dat andere scholen nog lessen van vijftig minuten geven."

Koninginnen en krengen
Het kan heel subtiel zijn. Eén blik is voldoende. Meidenvenijn wordt vaak afgedaan als iets wat nu eenmaal bij het leven hoort. Toch kan het ontaarden in grove pesterijen waar leerlingen nog in hun volwassen leven last van hebben. "Het populairste meisje oogt voor volwassenen vaak heel charmant, terwijl het soms krengen zijn." Alles over meidenintimidatie, plus tips wat er tegen te doen is.

Forse leerlingdaling in zuidelijke provincies
De babyboom is voorbij. Voor het eerst sinds 2003 daalt dit schooljaar het aantal leerlingen in het basisonderwijs. Vooral het openbaar onderwijs in Noord- en Zuid-Holland zit in een dip, zo blijkt uit een inventarisatie van het Onderwijsblad op basis van de meest recente leerlingentelling uit oktober 2006.

Het volledige artikel en alle cijfers per provincie en zuil van de leerlingaantallen in het basisonderwijs vindt u op onze website. Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht

Volgende nummer
Het volgende nummer verschijnt 7 april.



Algemene Onderwijsbond