Ingezonden persbericht


Tentoonstelling en activiteiten in het SieboldHuis Zaterdag 24 maart 2007 t.e.m. zondag 15 april 2007

Unieke film-voorstelling in het SieboldHuis:
Spirited Away
(Sen to Chihiro no kamikakushi).

Zondag 25 maart, 14u. Toegang tot de film is inbegrepen bij de museumentree .

Dit surrealistische sprookje staat ondertussen bekend als een echte klassieker: het verhaal en de beelden slepen je mee naar een typisch Japanse wereld waar alles ­voorwerpen, dieren, geessten- tot leven komt. Een betere kennismaking met het anime-genre is haast niet mogelijk. Spirited Away is gemaakt door de Japanse regisseur Miyazaki, die ook wel bekend staat als de Godfather van de Japanse anime. Een vertoning in het SieboldHuis, in het kader van de Crispy Cloud Kombini-tentoonstelling, geeft deze film nog extra allure. .

ACTIVITEITEN

Zondag 18 maart, 14u: gratis publieksrondleiding over de vaste collectie

Zondag 1 april, 14u: gratis publieksrondleiding over de vaste collectie

Zondag 8 april, 14u: gratis publieksrondleiding over de vaste collectie

Zaterdag 14 en zondag 15 april: deelname aan het nationale Museumweekend ­ gratis rondleidingen over de vaste collectie.

TENTOONSTELLINGEN

Nieuwe tentoonstelling in het SieboldHuis:

Crispy Cloud Kombini
Drukwerk-installatie van Harmen Liemburg, geïnspireerd op de Japanse popcultuur Vanaf 23 februari t.e.m. 17 juni 2007.

Grafisch ontwerper Harmen Liemburg (º1966, Lisse) zal in het voorjaar van 2007 de oude Japanse collectie van het SieboldHuis op een bijzondere manier met het Japan van nu verbinden. Tijdens een verblijf in Japan verzamelde objecten worden omgezet in kleurrijke zeefdrukken die laten zien hoezeer mascottes als Doraemon, Mr. Friendly en Hello Kitty een prominente plaats hebben verworven in de Japanse samenleving.

Regelmatig vraagt het SieboldHuis een jonge kunstenaar om in zijn werken een verbinding te zoeken tussen de vroeg-negentiende eeuwse Siebold-collectie en het Japan van nu. Liemburg nam de uitdaging aan en trad letterlijk in het voetspoor van Philipp Franz von Siebold en verbleef deze winter anderhalve maand in de vroegere verblijfplaats van Siebold: Nagasaki. Op dit kruispunt tussen Japanse, Chinese, Koreaanse en Westerse cultuur onderzocht hij hoe de alomtegenwoordige Japanse pop- en 'kawaii'- ('cuteness') cultuur zijn weerslag vindt in de plaatselijke consumptiecultuur.

Vaste opstelling
Het SieboldHuis in Leiden biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een monumentaal historisch pand aan het Rapenburg; prenten, lakwerk en ceramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1830 in Japan verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.

SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39 www.sieboldhuis.org info@sieboldhuis.org Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en n">CJP geldig.