NEN


Nederlandse praktijkrichtlijn voor het veilig werken aan of in de buurt van bovenleidingen van spoorwegen gepubliceerd

NEN heeft een Nederlandse Praktijkrichtlijn gepubliceerd voor het veilig werken aan de elektrische bovenleiding van spoorwegen. Deze is bedoeld voor alle werkzaamheden, inclusief onderhoud en zowel elektrotechnisch als niet-elektrotechnisch.

De NPR-CLC/TR 50488 behandelt uitsluitend de elektrotechnische gevaren van het werken aan de bovenleiding. De NPR is van toepassing op alle te verrichten werkzaamheden aan of nabij de bovenleiding met een voedingsspanning hoger dan 1,5 kV gelijkspanning of 15 kV wisselspanning.

Onderwerpen
De praktijkrichtlijn behandelt de uitgangspunten voor het personeel, de organisatie en de te hanteren procedures, de informatievoorziening en -overdracht, de inrichting van de werkplek, de eisen aan gereedschap, de documentatie en de bebording. Aan bod komen ook onder andere de invloed van weersomstandigheden, het uitschakelen en scheiden en beveiligen tegen wederinschakeling, het aarden en kortsluiten, het beveiligen tegen onder spanning staande delen in de nabijheid, de toestemming begin werkzaamheden, de wederinschakeling na einde werkzaamheden en de tijdelijke onderbreking van (onderhouds-)werkzaamheden.

De algemene werkvoorschriften voor elektrische
hoogspanningsinstallaties zijn opgenomen in EN 50110-1. Uitdrukkelijk stelt EN 50110-1 dat deze niet zonder meer toepasbaar is voor voedingssystemen voor elektrische tractie. De NPR-CLC/TR 50488 geeft nu invulling aan de algemene eisen en procedures uit deze EN 50110-1. Het werken aan onder spanning staande hoogspanningsinstallaties mag alleen plaatsvinden als dit is toegestaan krachtens het Arbeidsomstandighedenbesluit (zie SPE 3840).

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: ir. A.K. Havenith, sector
Electriciteitsvoorziening, Fred.Havenith@nen.nl