NEN


Beoordelen van geluid op de werkplek

vrijdag 23 maart 2007, 11:34

Geluid op de werkplek kan een negatieve invloed hebben op de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de werknemer. De Europese richtlijn voor gezondheid en veiligheid met betrekking tot de blootstelling van werknemers aan de risico's van fysische agentia, zoals lawaai, geeft aan dat een te grote hoeveelheid geluid schadelijk is voor het gehoor en moet worden voorkomen.

In dit soort gevallen moet een werkgever op maat gemaakte en voor de situatie passende gehoorbescherming ter beschikking stellen. Een lasser draagt bijvoorbeeld tijdens het werk een laskap en daarom is er geen ruimte voor grote uitstekende oorkappen. Dit soort gehoorbescherming is daarom niet handig en niet passend bij de werkomstandigheden. Bij overmatige geluidsoverschrijding kan het zelfs zo zijn dat de werkgever het werk onmiddellijk moet stilleggen.

Verplicht
Iedere werkgever is verplicht een actuele en schriftelijk vastgelegde beoordeling te hebben van de geluidsblootstelling van de werknemers. Indien sprake is van schadelijk geluid, moet een geluidsbestrijdingsplan worden opgesteld en uitgevoerd, ter verbetering van de geluidssituatie.

Voor het beoordelen van geluid op de werkplek was er tot nu toe NEN 3418:2003. Deze norm wordt op korte termijn vervangen door NEN 3418:2007 Ontw. Aanleiding voor de versnelde herziening van de norm is de implementatie van de Europese richtlijn voor schadelijk geluid in de Nederlandse Arbowet. Hierdoor kwamen de grens- en richtwaarden uit de oude norm niet langer overeen met de Nederlandse wet. Ook vraagt de Europese richtlijn op bepaalde punten om een andere benadering. Beide wijzigingen zijn verwerkt in NEN 3418:2007 Ontw.

Deze norm is tot 1 juni 2007 beschikbaar voor commentaar. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen mail naar: arbeid@nen.nl.