NEN


Leidingwaterinstallaties bar slecht

vrijdag 23 maart 2007, 14:36

De leidingwaterinstallaties in hotels, ziekenhuizen, kampeergebouwen en vooral gevangenissen staan er op legionellagebied 'bar slecht' voor. Dat is de conclusie die breed werd gedragen tijdens een congres over dit onderwerp van de Nederlandse technische vereniging voor installaties in gebouwen TVVL. Bij NEN gaat nu een commissie aan de slag met het opstellen van een norm voor het reinigen en desinfecteren van leidingwaterinstallaties.

In 2005 (de definitieve cijfers over 2006 zijn nog niet bekend) werden 40.000 installaties die vallen onder hoofdstuk IIIc van het Waterleidingbesluit, gecontroleerd op naleving van de specifieke beheersvoorschriften die erop van toepassing zijn. 1553 installaties werden naar aanleiding daarvan ook werkelijk fysiek geïnspecteerd. Slechts 160 installaties daarvan waren helemaal in orde. 170 installaties leverden dusdanige risico's op, dat "de dossiers door de Waterleidingbedrijven in handen van het ministerie van VROM zijn gegeven", zoals Theo de Veer van waterleidingbedrijf PWN het tijdens het congres verwoordde.
Van de 424 geïnspecteerde installaties in ziekenhuizen waren er 12 in orde, van de 601 installaties in hotels 11 en van de 344 op kampeerterreinen 7. Bij de tien geïnspecteerde gevangenissen werd geen enkele installaties gevonden die aan de eisen voldeed. Alles bij elkaar opgeteld was slechts tien procent van de geïnspecteerde leidingwaterinstallaties in orde en was vijf procent er dusdanig aan toe dat ze aan VROM moesten worden gerapporteerd.

BRL
Eigenaren en beheerders van leidingwaterinstallaties die vallen onder de verplichtingen van hoofdstuk IIIc van het Waterleidingbesluit geven Vrom het vertrouwen daaraan te voldoen indien zij beheer, onderhoud en inspectie van hun installaties laten uitvoeren door bedrijven die daarvoor Kom Instal gecertificeerd zijn. Maar wettelijk verplicht is dat niet. De Stichting KBI die de certificeringsregeling beheert, heeft daarvoor een serie nieuwe beoordelingsrichtlijnen ontwikkeld.

Norm desinfecteren
De beoordelingsrichtlijnen zijn op hun beurt weer gebaseerd op onder meer de norm NEN 1006 voor de aanleg van leidingwaterinstallaties. Bij NEN gaat nu een commissie aan de slag met het opstellen van een norm voor het reinigen en desinfecteren van leidingwaterinstallaties. Die norm gaat zich uitstrekken over zowel nieuwe als bestaande installaties. De genormaliseerde behandeling kan preventief zijn, want in een schone installatie zal de legionellabacterie zich niet zo snel ontwikkelen. Maar ook curatief wanneer er reeds een besmetting is ontstaan.

Alternatieve technieken
In 'IIIc-installaties' staat het ministerie van VROM nu onder stringente voorwaarden naast thermisch beheer een aantal alternatieve technieken toe om ze legionellavrij te houden. Daarop werd nader ingegaan tijdens een seminar van adviesbureau TWMS. Lees veel meer over dit alles in NEN InstallatieMagazine van mei dit jaar.

Meer informatie
Voor meer informatie en deelname aan de nieuwe normcommissie kunt u contact opnemen met Eric van der Blom, normalisatieadviseur bij NEN-Bouw (e-mail: eric.vanderblom@nen.nl of telefoon: 015-2690338).