Socialistische Partij

Conclusies buurtonderzoek Overdie

24-03-2007 * Het 15 jaarlijkse onderhoud heeft in het Overdie tot veel problemen geleid. Op klachten over de renovatie is de SP Alkmaar de wijk in gegaan en heeft daar de bewoners van de renovatie woningen gevraagd naar eventuele problemen bij de renovatie. De resultaten zijn ernstiger dan bleek uit de voorlopige conclusies. Zo was de vergoeding in zeer veel gevallen veel te weinig en duurde de verbouwing langer dan afgesproken en nodig. Ook werd er veel schade gemeld waar de bewoners zelf voor moesten opdraaien dit varieerde van iets kleins als een vertrapte plant tot een verwoeste parketvloer.

Na de voorlopige conclusies kwamen er nog veel enquetes binnen. Na verwerking van de antwoorden waren de resultaten alsvolgt:

nr. het probleem %

1 Te weinig onkosten vergoeding 63

2 Vertraging bij de verbouwing 60

3 Kwaliteit renovatie onvoldoende 57

4 Meer overlast dan vooraf toegezegd 53

5 Afspraken niet nakomen 33

6 Schade bij verbouwing 30

7 Aanbouw/schuur niet afgemaakt 27

8 Rotzooi niet opgeruimd 23

9 Slechte organisatie/planning 20

10 Geen vervangende woon ruimte 16

We kunnen wel concluderen dat dit geen 15 jaarlijkse onderhoudsbeurt was maar een renovatie. Ook was in veel gevallen de woning klaar maar moest de schuur nog gedaan worden en als die wel gedaan was, was het dak in een paar gevallen lek. De huisdieren kregen het tijdens de renovatie behoorlijk te verduren. Zo waren veel katten gedurende de renovatie ziek. Ik citeer een bewoonster "Wat onze honden en katten te voorduren hebben is met geen pen te beschrijven de beestjes zijn totaal van streek, worden ziek van het lawaai dat bij sommige huizen 6 weken duurt en van de stof hebben ze ook heel veel last".

Astatische bewoners hebben zeerveel last gehad van de hoeveelheid stof in de woning en daar buiten. Soms is de medicatie hiervoor zelfs aangepast.

Er lopen ook bewoners op tegen financiële problemen doordat de onkosten vergoeding pas na het onderhoud wordt verrekend. De bewoners waren wel blij met de werklui.