De Vlinderstichting reikt drie Gouden Vlinders uit

De Vlinderstichting beloonde op 24 maart drie personen die grote verdiensten hebben gehad voor vlinders en vlinderbescherming met een Gouden Vlinder. De onderscheiding is uitgereikt tijdens de Landelijke Dag van De Vlinderstichting door de voorzitter van de commissie Gouden Vlinders, Jan-Willem Sneep.

CHRIS VAN DE BUND
Chris van de Bund heeft zich al jarenlang buitengewoon ingezet om vlinders en andere insecten een volwaardige plaats te gunnen in het beheer van een van onze belangrijkste natuurgebieden. De kleine heivlinder en de grote en duinparelmoervlinder kunnen zich steeds verheugen in zijn belangstelling. Jarenlang loopt hij al rond op de Hoge Veluwe, maar ook heel veel anderen weet hij tot veldonderzoek te bewegen. Hij stimuleert en leidt op en dringt er bij iedereen op aan om wat met de veldgegevens te doen. Niet alleen maar kijken en genieten, maar actief om tafel met de beheerders om soorten echt te beschermen. Hij is een van de drijvende krachten achter de werkgroep Vrienden van de Hoge Veluwe en heeft veel mensen leren vlinderen en geleerd om te kijken door de ogen van de vlinder naar het landschap en het beheer. Een man die zijn kennis vaak ten dienste stelde aan vrijwilligers en daarmee bereikte dat veel vrijwilligers zich breder zijn gaan verdiepen in de heidefauna in zijn algemeenheid en vlinders in het bijzonder.

AREND VAN WERVEN
In de omgeving van Apeldoorn is al jaren een zeer gedreven vlinderaar actief. Arend van Werven is de drijvende kracht van de Vlinderwerkgroep van het IVN. Binnen dat IVN is hij al meer dan 25 jaar bezig met het overdragen van kennis over de natuur. Er worden vlinderinventarisaties uitgevoerd, excursies gehouden maar er wordt ook actief beschermd. De sleedoornpage, een van de soorten die zijn opgenomen op de Rode Lijst dagvlinders, komt in Apeldoorn nog verspreid voor, maar de soort staat er wel onder druk. Ook deze winter weer bleek dat op plaatsen waar eitjes van de sleedoornpage aanwezig waren grootschalig de sleedoorn werd gesnoeid. De gouden vlinderwinnaar laat het er niet bij zitten maar stapt, in overleg met De Vlinderstichting, af op de gemeente en probeert sluitende afspraken voor elkaar te krijgen. We hopen dat hij met deze onderscheiding op de borst het College van Burgemeester en Wethouders echt om kan turnen zodat de sleedoornpage voortaan veilig is in Apeldoorn.

CEES MAAS
Dan nu naar de rand van Nederland. Cees Maas is op zijn eiland Texel wereldberoemd als vlinderkenner. Iedereen weet hem te vinden als er weer eens een rups gevonden wordt of een vreemde vlinder gezien. Hij zorgt daar ook zelf wel voor want er gaat geen natuurmarkt voorbij of hij vertegenwoordigt er De Vlinderstichting. Hij heeft zelfs al een vlinderboekje op zijn naam staan en heeft al vele jaren de vlinders in zijn omgeving een belangrijke plaats gegeven. De bestuurders, maar vooral ook alle medebewoners van zijn eiland Texel zijn bevlinderd. De bibliotheek heeft regelmatig tentoonstellingen en de scholen zijn aan de gang met vlinders. Hij heeft ook actief meegewerkt aan het onderzoek van De Vlinderstichting naar de grote parelmoervlinder en de duinparelmoervlinder en heeft nauwkeurig de opkomst van het groentje op Texel kunnen volgen van het allereerste begin.

CRITERIA
Om voor een Gouden Vlinder in aanmerking te komen, moet men voldoen aan de volgende criteria:

- Er moet een daadwerkelijke bijdrage geleverd worden aan de bescherming van vlinders.
- De verdiensten van de persoon moeten een uitstraling hebben, zowel in de eigen kring als naar buiten toe.

- De geleverde prestatie moet gedurende langere tijd worden geleverd en kwalitatief goed zijn.

- De verworven kennis moet actief worden uitgedragen.


---------------------