GroenLinks

GroenLinks feliciteert jarige Europese Unie

Europese Unie 24 maart 2007

Zondag is het vijftig jaar geleden dat het Verdrag van Rome werd ondertekend, de grondslag van de huidige Europese Unie. Dat jubileum is een felicitatie waard.

In een gezamenlijk opiniestuk vestigen Kathalijne Buitenweg (Europees Parlement) en Mariko Peters (Tweede Kamer) vandaag de aandacht op een belangrijke verworvenheid van de Europese integratie: het principe dat recht boven macht gaat. Dankzij bindende regels en bovennationale instellingen die de naleving daarvan bewaken is het Europese project niet blijven steken in vrijblijvendheid en wantrouwen. Daardoor is de EU in staat om grensoverschrijdende problemen zoals milieuvervuiling aan te pakken. Niet voor niets probeert men in andere delen van de wereld, van Afrika tot Zuid-Amerika, het Europese model van vreedzame integratie te kopiëren.

Een jubileum is een goed moment om ook vooruit te kijken. In het heropende debat over de toekomst van de Europese Unie pleit GroenLinks voor een nieuw verdrag: geen uitgeklede versie van de Europese Grondwet, maar juist een beter en leesbaarder verdrag. Dat verdrag moet de EU in staat stellen de klimaatcrisis effectiever aan te pakken en met één stem te spreken op het wereldtoneel. Ook dient de Unie een duidelijker bestuursstructuur te krijgen. De Europese instellingen moeten worden onderworpen aan eigentijdse eisen van transparantie, parlementaire controle en directe democratie. Een helderder afbakening van Europese en nationale taken - bijvoorbeeld op het gebied van justitie en publieke voorzieningen - maakt het mogelijk om met behoud van diversiteit toch een sterker Europa te maken. Het toekomstig lidmaatschap van landen als Turkije is dan geen probleem meer, maar een verrijking. Wel moeten de criteria voor toetreding natuurlijk strikt worden gehanteerd.

`Recht boven macht' beschermt de landen van de EU tegen intimidatie en geweld. Maar het is tijd dat ook de Europese burgers zich beter beschermd weten, vinden Buitenweg en Peters. Waar de Nederlandse regering zich tegen bindende Europese grondrechten verzet, pleiten de GroenLinksers er juist voor om deze een prominente plaats te geven in een nieuw verdrag: "Als we het bestaande grondrechtenhandvest van de EU bindend maken, kunnen burgers zich beter teweerstellen tegen Brusselse bemoeizucht, of het nu gaat om de aantasting van hun privacy of de afbraak van sociale bescherming. Met deze lijst moderne mensenrechten maakt de EU ook duidelijk waar zij voor staat in de wereld: gelijke rechten voor homo's, vrijheid van godsdienst, een verbod op folteren. Die waarden moeten we niet wegmoffelen, maar met trots uitdragen."

Het volledige artikel van Buitenweg en Peters is hier te lezen.

Ook op haar Hyvespagina viert Kathalijne Buitenweg de verjaardag van de Europese Unie. Samen met haar en andere hyvers kunt u er een lijst samenstellen van de goede dingen die Europa ons gebracht heeft.