Gemeente Leeuwarden

Opening nieuwbouwproject Het Emplacement

Bron: gemeente Leeuwarden (24-03-2007) Nieuwbouwproject Het Emplacement aan de Wijnhornsterstraat is zaterdag 24 maart officieel geopend. Bij de opening waren niet alleen de kopers en huurders van de appartementen en woningen uitgenodigd, maar ook de bouwers en de omwonenden. Wethouder Wonen, Roel Sluiter, was ook aanwezig. Directeur van WoonBedrijf Leeuwarden, Hilde van Ree, heette de genodigden welkom.
De opening stond in het teken van de voormalige locomotiefloods. De genodigden maakten een tocht in een treintje om het gebouw over een speciaal voor de gelegenheid aangelegd spoor, compleet met spoorbomen. De festiviteiten vonden later plaats dan de daadwerkelijke oplevering van het gebouw. De Vereniging van Eigenaren Het Emplacement wilde de opening pas vieren wanneer het hele complex was bewoond.

Op de plek van de voormalige locomotiefloods zijn dertig koopappartementen boven zeven commerciële ruimten en vijftien grondgebonden huurwoningen gerealiseerd. Met oog voor historische details is in het complex hetzelfde karakter te herkennen. Alle gevels zijn uitgevoerd in drie kleuren metselwerk met een herhalend patroon. Inmiddels is het hele complex bewoond en zijn er nog maar twee commerciële ruimten te koop of te huur.

Bijzondere aandacht is besteed aan een geluidswerende wand van drie meter hoog die het complex afschermt van het spoorwegemplacement. De 185 lange geluidsmuur is in september 2006 door dertig graffitispuiters uit alle delen van Nederland omgetoverd tot het grootste Europese graffitikunstwerk bij een spoorbaan. Het ontwerp van de muur is gemaakt door de leden van Stichting Graffitiplatform Leeuwarden en het geheel is volgens dat ontwerp uitgevoerd. De initiatiefnemer van Het Emplacement, WoonBedrijf, sponsort dit unieke project.