Socialistische Partij afdeling Oss

Politieke beschouwingen Oss

24-03-2007 * Afgelopen donderdag vond de eerste termijn van de politieke beschouwingen in de gemeenteraad plaats. Namens de SP-fractie toonde fractievoorzitter Paul Peters zich verheugd over de uitkomsten van het onlangs verschenen onderzoek "De staat van de gemeente".

Ossenaren tonen zich bovengemiddeld tevreden over verreweg de meeste onderzochte punten - zoals het vertrouwen in het college, de mening over het gemeentebestuur, de informatievoorziening door de gemeente en voorzieningen op het gebied van uitgaan, verenigingen, cultuur en voorzieningen. Op de vraag "krijg ik voldoende terug voor mijn belastinggeld?' scoort Oss zelfs het hoogst van de negen onderzochte gemeentes.

Als belangrijk punt voor verbetering komt met name het openbaar vervoer uit het onderzoek naar voren. Hierin kan de SP-fractie zich helemaal vinden. Er moet - in samenwerking met de provincie - op dit terrein nog veel gebeuren, memoreerde Paul Peters.

Dat actievoeren helpt, hebben de bewoners van de Sterrebosflat zojuist ondervonden! Paul Peters refereerde in zijn bijdrage ook aan de twee hoorzittingen met het maatschappelijk veld. Bij problemen en knelpunten over bijvoorbeeld de locatie ziet hij duidelijk een rol voor de gemeente weggelegd.Tegelijkertijd is het goed om te merken dat clubs en verenigingen in toenemende mate zelf initiatieven ontplooien om bijvoorbeeld jongeren en allochtonen actief te betrekken bij de club.

Ten aanzien van de bosomvorming Herperduin benadrukte Peters dat ook de SP-fractie het heel belangrijk vindt dat er naast natuurontwikkeling voldoende ruimt blijft voor de recreatieve functie van Herperduin. Hij noemt het dan ook een goede zaak dat de wethouder zijn verantwoordelijkheid genomen heeft, naar de mensen geluisterd heeft en dat de werkzaamheden in Herperduin voorlopig stopgezet zijn. Een kwalitatief goede ontwikkeling van het buitengebied (die tevens het toerisme kan stimuleren) blijft een belangrijk aandachtpunt.

De SP-fractie is positief over de voortgang die geboekt is bij de voorgenomen bouw van 2000 woningen, voor een niet onbelangrijk deel bestemd voor starters en ouderen. De bouwwerkzaamheden liggen op planning, er wordt actief meegewerkt aan bewonersinitiatieven in de dorpen voor collectief beheer en het streven is erop gericht, in buurten en dorpen zoveel mogelijk voorzieningen op het gebied van onderwijs, zorg en veiligheid te bieden.

Ook op het gebied van jongerenbeleid gaat het goed met de gemeente Oss. De jeugdwerkeloosheid is hier vrijwel nul, wat bijzonder te noemen is.

Een belangrijk aandachtspunt voor de SP blijft de invoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Het zal een hele klus worden om het huidige niveau van zorg te handhaven bij de middelen die het Rijk aan de gemeenten ter beschikking stelt. De SP zal er echter alles aan doen om de afspraak die in het samenwerkingsprogramma gemaakt is, na te komen.

Zie ook:

* Dossier Volkshuisvesting
* Dossier Ouderen
* Dossier Milieu
* Dossier Jeugd