Gemeente Winterswijk



Nationaal Landschap Winterswijk centraal in natuurserie Nationale landschappen

16-03-2007

Winterswijk - Op zaterdag 24 februari is de natuurserie 'Nationale Landschappen' van start gegaan. De serie laat in zes afleveringen karakteristieke Nederlandse landschappen zien. In de vijfde aflevering, van zaterdag 24 maart, staat het Nationaal Landschap Winterswijk centraal. Deze aflevering is om 18.00 uur te zien op Nederland 2.

De Achterhoek rond Winterswijk en Aalten is een uniek en kleinschalig essenlandschap. Houtwallen, bosjes, bijzondere boerderijen, bolle akkers bepalen het aanzien van dit landschap, waarvan vorm en gebruik in het verleden werden gevormd door de geologische ondergrond en het karakter van de bewoners. De Scholtenboeren waren van groot belang in voor het instandhouden van de historische kenmerken in het gebied.

Fietsend het gebied in
Bennie Geurkink is geboren en getogen in Winterswijk en neemt in deze aflevering de kijker mee door het gebied. Geurkink: "Uiteraard heb ik direct 'ja' gezegd op de vraag of ik iets over ons mooie landschap kon vertellen, maar wel onder de voorwaarde dat we op de fiets stappen." Tijdens de fietstocht was goed te zien dat de historische bepaalde kleinschaligheid en de combinaties van functies die er in het gebied zijn, zich niet meer lenen voor hedendaagse landbouw. Het zoeken naar nieuwe functies voor bestaande bedrijven, gebouwen en landschappen is essentieel, want anders verdwijnt het landschap door een gebrek aan toekomstmogelijkheden. Geurkink: "Zo begonnen Jan en Ineke Esselink een Bed and Breakfast in hun boerderij."

Nationaal Landschap aangewezen
In 2004 heeft de overheid twintig Nationale Landschappen aangewezen. De landschappen zijn gebieden met elk een unieke combinatie van landschapskwaliteiten, zoals de flora en fauna, de bebouwing of het reliëf. Hierdoor bieden ze aantrekkelijke mogelijkheden voor recreatie en toerisme. Op relatief korte afstand van elkaar vind je bossen en rivierdelta's, heide en natte veengebieden, zandduinen en heuvels. En ertussendoor kronkelige boerenweggetjes, beschermde dorpsgezichten, eeuwenoude boerderijen en weidse poldergezichten. In de landschappen is de cultuurgeschiedenis van ons land te lezen. De grote verscheidenheid in ons land lijkt vanzelfsprekend, maar korte termijnbelangen en planologische versnippering, zoals de bouw van nieuwe woonwijken en industrieterreinen, bedreigen onze unieke landschappen.