Onverschilligheid opmars tbc geeft doodsklap aan aidspatiënten
23.03.2007 / 10:28 / Rubriek: Buitenland / Organisatie: Artsen zonder grenzen

Artsen zonder grenzen

==== ONDER EMBARGO TOT ZATERDAG 24 MAART 2007, 06.00 UUR ===

PERSBERICHT

Onverschilligheid opmars tbc geeft doodsklap aan aidspatiënten

Artsen zonder Grenzen: De wereld moet nu in actie komen

Amsterdam, 24 maart 2007 - Wereldwijd zijn er elf miljoen mensen besmet met tuberculose (tbc) en hiv: een combinatie die zonder behandeling binnen een paar maanden fataal is. Van alle aidspatiënten die overlijden, gaat de helft dood aan tbc. Alleen een gecombineerde aanpak van beide epidemieën kan nog meer onnodige slachtoffers voorkomen. Dat stelt Artsen zonder Grenzen in een rapport dat zij vandaag publiceert, ter gelegenheid van Wereldtuberculosedag.

Regeringen en internationale organisaties, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, hebben beloftes gedaan om de behandeling van tbc en hiv te verbeteren. Desondanks is er - schokkend - weinig veranderd. Artsen zonder Grenzen werkt in de armste landen en regio's die door tbc en hiv in de wurggreep worden gehouden. Daar zien haar medewerkers hoe talloze mensen aan een combinatie van de twee ziekten overlijden, terwijl behandeling mogelijk is.

'Als er nu niet onmiddellijk actie wordt ondernomen, blijven tbc en hiv miljoenen mensenlevens eisen,' zegt Geoff Prescott, algemeen directeur van Artsen zonder Grenzen. 'Wij bewijzen dat de combinatie tbc en hiv/aids geen doodstraf hoeft te zijn, dat het mogelijk is deze patiënten te behandelen - zélfs in gebieden waar nauwelijks voorzieningen zijn.'

In het rapport TB and HIV: The failure to act pleit Artsen zonder Grenzen voor onmiddellijke actie: alle tbc-patiënten standaard een hiv-test aanbieden en vice versa; hiv en tbc gecombineerd behandelen; ontwikkelen en beschikbaar maken van betere diagnostische methoden en medicijnen voor tbc. Daarnaast moet er meer geld geïnvesteerd worden in onderzoek en ontwikkeling van tbc- en hiv-vaccins.

Eén ziekte van de twee behandelen is niet genoeg: aidspatiënten kunnen nog steeds aan tbc doodgaan en tbc-patiënten sterven vaak aan hiv/aids. De gangbare tbc-test is 125 jaar oud en is ongeschikt voor kinderen en mensen met hiv. De medicijnen om tbc mee te behandelen zijn sinds de jaren zeventig niet verbeterd. Bovendien kunnen niet alle medicijnen tegen tuberculose of hiv/aids met elkaar worden geslikt.

Artsen zonder Grenzen heeft tbc-projecten in 44 landen en aidsprojecten in 33 landen wereldwijd.