Universiteit Utrecht

Persaankondiging

21 februari 2007

Activiteiten in teken van transformatie

Culturele Zondag 'De kracht van verandering'

Op zondag 25 maart 2007 organiseren de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en de Universiteit Utrecht (UU) een Culturele Zondag met het thema 'Transformatie'. Ruim 450 studenten en medewerkers treden op en transformeren de Utrechtse binnenstad in een decor vol muziek en theater, mode en nieuwe media, kennis en debat.

De ruim 70 activiteiten, die plaatsvinden tussen 11.15 en 17.15 uur, zijn allemaal gratis toegankelijk. De Culturele Zondag van de Universiteit en de Hogeschool voor de Kunsten trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Voor de HKU, die dit jaar 20 jaar bestaat, is deze dag het startsein voor verschillende lustrumactiviteiten.

Een kleine selectie uit het programma-aanbod:

In de Domkerk transformeren eerstejaars studenten Fashion Design van de HKU het menselijke lichaam tot pure kunst. Een eenmalige, experimentele modeshow met bijzondere materialen.

Debat over de dilemma's van intellectueel eigendomsrecht. In het internettijdperk heeft iedereen ermee te maken. Kunstenaars, wetenschappers en iedereen die wel eens muziek download. Met deelname van o.a. UU-professoren Willem Grosheide en Madeleine De Cock Buning, internetjournalist Fransisco van Jole, Machiel van de Velde (Consumentenbond) en kunstenaars Ralph Meulenbroeks en Ingmar Heytze.

Van een lopende band met voorwerpen die live bezongen worden, tot een weegschaal die sprookjes laat weerklinken. Het statige Academiegebouw wordt door studenten muziektechnologie van de HKU omgetoverd tot een klankkast vol avontuurlijke installaties en liveoptredens.

In 1907 werd in Utrecht de eerste hoogleraar kunstgeschiedenis aangesteld. Hoe kijken en keken Utrechtse kunsthistorici naar veranderingen in de kunst? Een lezing, geïllustreerd met historische lesplaten uit de collectie van het Universiteitsmuseum.

Website

Naast deze uitgelichte activiteiten is er nog veel meer te doen. Het volledige programma staat op www.culturelezondagen.nl.

Culturele Zondagen zijn een initiatief van de Gemeente Utrecht en worden maandelijks georganiseerd in samenwerking met Utrechtse cultuurinstellingen.

Meer informatie

Bureau Communicatie Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Germaine Broers, 06-48177303, germaine.broers@central.hku.nl.

Perscommunicatie Universiteit Utrecht, Wietske de Lange, (030) 253 40 73, w.delange@uu.nl.