Ingezonden persbericht


Persbericht

Culturele Zondag 'Transformatie' HKU en UU

25 maart 2007

DE KRACHT VAN VERANDERING

Op zondag 25 maart a.s. organiseren de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en de Universiteit Utrecht (UU) een Culturele Zondag met het thema 'Transformatie'. Ruim 450 studenten en medewerkers treden op. Zij transformeren de Utrechtse binnenstad in een decor vol muziek en theater, mode en nieuwe media, kennis en debat. Ruim 70 activiteiten, tussen 11.15 en 17.15 uur, allemaal gratis toegankelijk.

De Culturele Zondag van de Universiteit en de Hogeschool voor de Kunsten trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Voor de HKU, die dit jaar 20 jaar bestaat, is deze dag het startsein voor verschillende lustrumactiviteiten.

EEN KLEINE SELECTIE UIT HET PROGRAMMA-AANBOD:

Black Wedding - White Funeral
In de Domkerk transformeren eerstejaars studenten Fashion Design van de HKU het menselijk lichaam tot pure kunst. Een eenmalige, experimentele modeshow met zeer bijzondere materialen. (Domkerk, 15.30 en 16.30 uur)

Copyright. Van wie is Sneeuwwitje?
Debat over de dilemma's van intellectueel eigendomsrecht. In het internettijdperk heeft iedereen ermee te maken. Kunstenaars, wetenschappers en iedereen die wel eens muziek download. Met deelname van o.a. UU-professoren Willem Grosheide en Madeleine De Cock Buning, internetjournalist Fransisco van Jole, Machiel van de Velde (Consumentenbond) en kunstenaars Ralph Meulenbroeks en Ingmar Heytze. (Soc. de Vereeniging, Mariaplaats 14, 14.30 uur)

Composing the space
Van een lopende band met voorwerpen die live bezongen worden, tot een weegschaal die sprookjes laat weerklinken. Het statige Academiegebouw wordt door studenten muziektechnologie van de HKU omgetoverd tot een klankkast vol avontuurlijke installaties en live optredens. (Domplein 29, 12.00 - 17.00 uur)

100 jaar Kunstgeschiedenis
In 1907 werd in Utrecht de eerste hoogleraar kunstgeschiedenis aangesteld. Hoe kijken en keken Utrechtse kunsthistorici naar veranderingen in de kunst? Een lezing, geïllustreerd met historische lesplaten uit de collectie van het Universiteitsmuseum. (Open depot Universiteitsmuseum, 15.00 en 16.00 uur)

Nog veel meer te doen!
Naast genoemde activiteiten is er nog veel meer te doen. Bekende hoogleraren geven lezingen over wetenschappelijke en maatschappelijke onderwerpen zoals klimaatverandering, de rolverdeling man-vrouw en jeugdcultuur. Utrechtse studentengezelschappen laten van zich horen: er zijn optredens van o.m. de Jazzalike Bigband, Het Utrechtsch Studenten Concert, Het Utrechts Blazers Ensemble en studentenvrouwenkoor Medusa. Zelf actief worden in een van de vele workshops? Yoga, djembé, streetdance, debatteren en horrorgrime; het kan vandaag allemaal. Op het buitenpodium aan de Mariaplaats kun je luisteren naar Sensuàl, Impossible Situations en Knobsticker. Voor kinderen valt er van alles te ontdekken en te experimenteren in het Universiteitsmuseum en de Sterrenwacht.

Kijk voor het volledige programma op www.culturelezondagen.nl.

Culturele Zondagen zijn een initiatief van de Gemeente Utrecht en worden maandelijks georganiseerd in samenwerking met Utrechtse cultuurinstellingen.

Meer informatie

. Bureau Communicatie Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Germaine Broers, 06-48177303, germaine.broers@central.hku.nl.
. Perscommunicatie Universiteit Utrecht, Wietske de Lange, (030) 253 40 73, w.delange@uu.nl.
. Culturele Zondagen, Moniek Janssen, 06 42622092, moniek.janssen@vredenburg.nl

---- --