Deelgemeente Charlois Rotterdam

Marcus Passie in Open Hofkerk

In de Open Hof Kerk in Pendrecht wordt zondagmiddag 25 maart aanstaande de Marcus Passie van componist Addie de Jong Een passie in herinnering uitgevoerd.

Bijzonder aan deze passie, die het lijdensverhaal van Christus vertelt, is dat hij in het Nederlands is geschreven en dus ook in het Nederlands wordt gezongen, zodat het verhaal voor iedereen goed te volgen is.

Bijzonder is ook dat in deze uitvoering de rol van de evangelist Marcus door een vrouw wordt vertolkt; sopraan Lisette Emmink vertelt het verhaal van de gebeurtenissen op Witte Donderdag en Goede Vrijdag. Addie de Jong schreef daarbij juist de gepassioneerde orkestbegeleiding die het verhaal ook mede uitbeeldt. Bariton Frits Karskens zingt de rol van Christus. De kleine partijen zingen Peter Scheele, bas (o.a. Pilatus), en Erik Slik, tenor (o.a. Petrus en Judas). Elly Polhuis zingt de rol van de slavin die Petrus ontdekt. De koorstukken worden vertolkt door het Open Hofkoor uit Pendrecht.

De begeleiding gebeurt door een strijkorkest, Juliëtte Hoeksema bespeelt de dwarsfluit, Anna Duinker de hobo en Bert den Hartog bespeelt het Open-Hoforgel. Het geheel staat onder leiding van dirigent Jan van Dijk.

De Marcus Passie vormt één van de hoogtepunten in het compositie-oeuvre van de componist Addie de Jong. Met de uitvoering van deze Passie wordt herdacht dat hij tien jaar geleden zeer plotseling overleed, nog geen 56 jaar oud. Naast componist was Addie de Jong een belangrijk Rotterdams kerkmusicus.

Het concert maakt deel uit van een serie zondagsconcerten, georganiseerd in de Open Hof Kerk.

Het concert begint om 15.00 uur (zaal open 14.30 uur) in de Open Hof Kerk, hoek Sliedrechtstraat/ Middelharnisstraat, nabij metrostation Slinge.

Toegangskaarten à 8, Rotterdampashouders 5, zijn verkrijgbaar voor aanvang van het concert aan de zaal of in wijkgebouw Middelburgt, Plein 1953 nr. 191. Tekstboekjes zijn aan de zaal te verkrijgen.